A globális felmelegedés jót tehet a boroknak

tokaj kereskedőház bor pince must szőlő
Nincs árnyék, pedig kerestük
Vágólapra másolva!
Mielőtt létezett volna a meteorológia tudománya, a borászok már szorgalmasan jegyezték a szüret időpontját. Egy kutatás most ezen adatok elemzése alapján feltételezi, hogy az egyre melegebb időjárás még akár jót is tehet a szőlőnek és ezen keresztül a bornak.
Vágólapra másolva!

A szüreti időpontok vizsgálata ötlete Elizabeth Wolkovichnak és Benjamin Cooknak köszönhető. Wolkovich a Harvard Egyetem Arborétumának ökológiai laborját vezeti, míg Cook a NASA-nak dolgozik. Eredetileg a klímaváltozást akarták tanulmányozni.

Nincs árnyék, pedig kerestük Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az időjárással kapcsolatos adatokat azonban csak nem túl régen rögzíti az emberiség, minél régebbi időszakra kíváncsiak a kutatók, annál kevesebb részlet áll rendelkezésre. Wolkovich and Cook rájött, hogy

a francia bortermelő szerzetesrendek már az 1300-as évektől feljegyezték a szüret időpontját,

amiből a kutatók következtetni tudnak az adott év hőmérsékleti viszonyaira. Egy avignoni könyvtárban meg is találták a kézírással archivált és akkurátusan összegyűjtött dátumokat.

Sokáig stabil volt

Feldolgozás után az adatok azt mutatták, hogy Nyugat-Európa időjárása évszázadokon keresztül stabil volt. Minden évben ugyanakkor jött el az a bizonyos legmagasabb hőmérséklet, amely lehetővé tette a szüretet.

Az 1980-as években azonban megindultak a változások.

Dél-Franciaország esetében például, ahol hagyományosan késő szeptemberben vagy kora októberben szüreteltek, mostanra kb. két héttel korábban kezdik meg a betakarítást, ami hatalmas különbséget jelent a mezőgazdaságban. Jelen esetben ez persze nem feltétlenül rossz, legalábbis rövidtávon, mivel a melegebb nyarak általában magasabb minőségű borokat jelentenek.

Jót tesz a felmelegedés a szőlőnek? Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A trendek természetesen nem csak Franciaországban jelentek meg. Lee Hannah, a Conservation International nevű szervezet ökológusa szerint a borászok világszerte olyan földeket vásárolnak meg, amelyeket eddig túl hűvösnek, ezért alkalmatlannak tartottak szőlőtermesztésre. A változások persze fokozatosan történnek, sajnos a piacot nem árasztják el pár éven belül a jó minőségű, olcsó borok. A bortermelők most próbálják meg kinevelni azokat a hibrid szőlőfajtákat, amelyek a legjobban viselkednek az új klímában, ez pedig időbe telik.