Van okunk aggódni? Mentes jelölésű élelmiszereket vizsgált a hatóság

Aroma címlapkép
Students follow a lesson in a biology laboratory at the Roma Tre university on November 27, 2012 in Rome. About 870 teachers are working in the eight faculties of the University. AFP PHOTO / TIZIANA FABI
Vágólapra másolva!
Az idei fogyasztóvédelmi vizsgálatok eredményei alapján javult a  mentes élelmiszerek jelölési gyakorlata, állítja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.
Vágólapra másolva!

Az NFH által vizsgált élelmiszerek mindegyike megfelelt a követelményeknek, a gyártók, forgalmazók által feltüntetett összetevők összhangban voltak a termékekben találhatókkal - közölte a hatóság.

Az ellenőrzés során olyan termékeket vizsgáltak, amelyek esetében a gyártó vagy forgalmazó a mentes vagy hasonló kifejezés - nem tartalmaz és nélkül - feltüntetésével garantálta, hogy az élelmiszer nem tartalmaz bizonyos összetevőket.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A hatóság szakemberei 43 féle élelmiszer jelölését vizsgálták, a tartósítószer-tartalmat, a mesterséges színezék tartalmat, és a nátriumtartalmat ellenőrizték. Az eredmények javulást mutatnak Magyarországon, mert az előző két évben a mentes jelölésű termékek 2 illetve 11 százalékánál találtak kifogást az ellenőrök.