A vajat hűtőben kell tartani. Vagy mégsem?

vaj
Vannak gondok az itthon kapható termékekkel
Vágólapra másolva!
Amióta csak hűtőszekrények léteznek, az emberiség egyik legnagyobb problémája, hogy mi legyen a vajjal? Mert ha betesszük, biztosan tovább tart, viszont kevésbé kenhető. Szobahőmérsékleten viszont az év egy bizonyos szakában hajlamos folyóssá válni.
Vágólapra másolva!

Most, hogy a vajat végre teljes mértékben rehabilitálták és a tejzsír iránti rajongásunknak immár semmi sem szab határt, csak azt kellene eldönteni, hogy betegyük-e a hűtőbe vagy sem. A Huffington Post most összegyűjtötte a lehetséges kockázatokat.

Alaphelyzetben természetesen nyugodtan maradhat a vaj a konyhapulton egy erre készült fedett tárolóban, ezzel biztosítva, hogy a reggeli pirítóst a legegyszerűbben megvajazhassuk. Bár tejtermékről beszélünk,

zsírtartalmának köszönhetően néhány napig egészen biztosan nem szenved minőségromlást,

a sózott vaj még jobban bírja. Ha speciális, kifejezetten erre a célra készült, vízszigetelésű vajtartót használunk, két hétig is vígan eláll.

Hűtőben vagy a pulton? Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Egy hétnél tovább azonban már nem okos dolog kerülni a hűtést és a konyha hőmérséklete is lényeges tényező. Az amerikai élelmiszer biztonsági hivatal, az FDA szerint, ha tartósan 21 fok fölött van a hőmérő, gondot jelenthet. Így a nyári hónapok alatt nyilvánvalóan kénytelenek leszünk kedvencünket hidegen tárolni. Ilyenkor a minél magasabb zsírtartalom segíthet.

Hűtőszekrényben a vaj nyilván sokkal tovább megőrzi minőségét, ezért is árulják a kereskedők lehűtve. Hidegben tartva akár négy hónapig is problémamentesen felhasználhatjuk, és egy élelmiszerek eltarthatóságával foglalkozó oldal szerint még a minőségét megőrzi dátum után egy hónappal is megehetjük. Ha pedig lefagyasztjuk, akár 9 hónap múlva is nyugodtan elővehetjük. Ez különösen kedvező hír azoknak, akik szeretnek leárazáskor nagyobb mennyiséget betárazni kedvenc márkájukból.

Szavazzon!

Ön hol tartja a vajat?

Hogy pontosan mikor válik fogyasztásra alkalmatlanná a vaj, azt leginkább szaglással és kóstolással tudjuk eldönteni. Egy korábbi cikkünket idézve: ha karcos ízt és szagelváltozást tapasztal, ne kísérletezzen.