A dupla reggeli kevésbé hizlal, mint ha egyszer sem ennénk

reggeli szendvics szalámi kenyér vaj
Zöldséget nem kaptál, te gyerek?
Vágólapra másolva!
Egy nemrég megjelent kutatás szerint azok a gyerekek, akik nem reggeliznek, hajlamosabbak az elhízásra, mint azok, akik kétszer esznek reggel. Dietetikust és gyerekorvost kérdeztünk a témában, ami nem fest túl jó képet a hazai reggelikultúráról.
Vágólapra másolva!

A Yale és a University of Connecticut kutatói 600, ötödik és hetedik osztály közötti gyereket vizsgált a reggeli és a túlsúly szempontjából. Arra jutottak, hogy

azok a gyerekek, akik kétszer reggeliznek, kevésbé elhízottak vagy túlsúlyosak, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy csak egyszer reggeliznek.

Ez a kutatás nem ad magyarázatot a felnőttkori elhízásra, viszont a hipotézis, miszerint azok a gyerekek, akik nem reggeliznek, könnyebben túlsúlyosak lesznek, minta lehet annak vizsgálatára is. Ha kihagyjuk a reggelit, később hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, amivel felesleges kalóriát viszünk be.

Ne hagyjuk ki Forrás: Ács Bori

Nem kell viszont többet ennünk

Megfigyelték, hogy a vizsgált gyerekek között a nem reggelizők között magasabb a lányok aránya. Ez összefügghet azzal, amibe rengeteg felnőtt is belefut: mínusz egy étkezés, kevesebb kalória, gyorsabb fogyás. Egyszerűnek tűnő képlet, hosszú távon viszont kártékony lehet.

A témában megkérdezett egyik gyermekorvos szerint hipotézisként elfogadható az a cikkekben is megtalálható magyarázat, hogy a nem reggeliző gyermekek azért híznak el, mert később annyira megéheznek, hogy a nap folyamán sokkal többet és kevésbé egészséges táplálékot fogyasztanak, mint a duplán reggeliző társaik.

Villásreggeli, mert kell a kraft Forrás: Ács Borbála

Dr. Kálmán Mihály szerint ugyanakkor az elhízás ellen az életkornak megfelelő mennyiségű kalória bevitelével, a táplálék helyes minőségi összetételével, sok mozgással, mindennapos sportolással lehet védekezni.

“Ezért is fontos, hogy az iskolába menő gyermekek otthonukban (is) reggelizzenek. Ezt mi, gyermekorvosok a szülőknek nyomatékosan így is tanácsoljuk.

A reggeli étkezés módján (dupla reggeli) kívül a bevitt napi kalória mennyisége és még számos egyéb tényező is befolyásolja, hogy kiből lesz elhízott gyermek.

Minden tápanyag legyen benne a megfelelő arányban Forrás:Ács Bori

Nemcsak a mennyiség, a minőség is kardinális kérdés

Aradvári-Szabolcs Mariann dietetikus is megerősítette, hogy a reggeli a fejlődő szervezet számára fontos, de nem mindegy, mit eszünk.

“A valóság az, hogy egyáltalán nem reggelizünk. Van, akinek nincs lehetősége, ideje vagy pénze rá. Sokan reggeli nélkül indulnak iskolába vagy óvodába, és legkorábban csak tízóraiznak. Nem csak a gyerekeknek, mindenkinek fontos lenne a reggeli, mert

A kiegyensúlyozott reggeli tartalmaz valamilyen tejterméket. Ez lehet tej vagy valamilyen savanyított formája, kefir, író, de a joghurt is ideális a kalciumtartalma miatt, célszerű hozzá teljes kiőrlésű gabona, zöldség vagy gyümölcs. Egy komplett reggeliben van megfelelő mennyiségű zsír, szénhidrát, fehérje, de ezeket lehet porciózni, több részletben fogyasztani, felesleges kétszer egy teljes reggelit enni.

Zöldséget nem kaptál, te gyerek? Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A fenti tanulmányt tehát nem vehetjük készpénznek vagy alapigazságnak, viszont iránymutatásnak mindenképpen:

a reggeli kihagyása nemcsak a felnőttkori rohanásban lehet rossz hatással a szervezetre,

a gyerekeknél ez egy sokkal súlyosabb kérdés.

Egy kis gyümölcs, egy pohár kefir vagy joghurt, egy szelet teljes kiőrlésű keksz is sokat segíthet, amivel kihúzzák az iskolai tízóraiig. A lényeg, hogy némi rendszerességet vigyenek a reggeli étkezésekbe, és felejtsék el a fánkot meg az üres szénhidrátokat, az nem ér.