Csótánytej lehet a jövő energiaitala

energiaitalok hűtőben
Vágólapra másolva!
Kutatók felfedezték, hogy egy bizonyos típusú csótány nem tojással, hanem élve hozza világra utódait, és egyfajta tejjel táplálja őket. A tej pedig elképesztően gazdag olyan tápanyagokban, amelyek az ember számára is fontosak.
Vágólapra másolva!

Számos, általában egzotikus országban fogyasztanak különböző formában rovarokat, férgeket, de a világ nagyobb része számára komoly nehézséget jelentene elfogyasztani bármilyen bogár származékát. Mármint persze szándékosan, mert azért lássuk be, mindannyian nyeltünk már le muslicát, és senki nem nézi meg az összes cseresznyét belülről.

Akik kóstolták már a pirított szöcskét vagy a sült lárvát, azok szerint nem is olyan nagy dolog, és elképzelhető, hogy hamarosan tömegesen csatlakozhatunk hozzájuk egy tejpótló italnak köszönhetően.

Lesz jobb? Forrás: Flickr/Mitchell Laurren-Ring

Kutatók ugyanis felfedezték, hogy a csendes-óceáni csótány (Diploptera punctata), amely például Hawaiiban is őshonos, az egyetlen csótány, amely már kifejlett, élő utódokat hoz a világra, mint az emlősök.

A bébicsótányokat az anyuka egy tejszerű folyadékkal táplálja, amely fehérjekristályokat tartalmaz. A nemzetközi kutatás eredménye szerint ez a kristály háromszor annyi energiát tartalmaz, mint ugyanilyen mennyiségű tehéntej.

Függőséget okozhatnak Fotó: Magócsi Márton - Origo

Szerencsére akármilyen zseniális is esetleg ez a kristály, a valódi lehetőséget nem az jelenti, hogy közvetlenül a csótányból kinyerve készítsenek belőle élelmiszert. Persze először meg fognak ölni jó sokat ebből a típusú rovarból, hogy kinyerjék belőlük a szükséges anyagot. De utána már a tudomány következik.

és nagy mennyiségben gyártják majd" - állítja John Carver professzor, az ausztrál nemzeti egyetem kémiai kutatóintézetének igazgatója.

Az előrejelzések szerint a nagyobb problémát nem is az jelentheti majd, hogy egy csótányból származik az ital, aggasztóbb, hogy óriási energiatartalma miatt függőséget okozhat a fogyasztása.

Mi csak azt kérjük, hogy ha lehet, ne olyan íze legyen, mint a mostani energiaitaloknak.