A rendes kenyérnek is van versenye

kenyérkovász kovász kenyér
Vágólapra másolva!
Aki szereti a kenyeret, figyeljen: 2016. augusztus 20-án másodszor rendezik meg a hagyományosan kenyeret készítők találkozóját, a budapesti II. Kenyér Lelke fesztivált.
Vágólapra másolva!

A szervezők és versenyzők célja, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit. A találkozóra

csak olyan kenyereket várnak, amelyek természetes alapanyagokból és kovásszal készültek!

A profik közé idén is Magyarország legjobb kenyereit sütő pékségeit hívták meg, de elfogadtak nevezéseket is. A zsűri döntése alapján a meghívottak a következők: Pipacs, Pékműhely, Jacques Liszt, Marmorstein, Panificio il Basilico, Artizán, Nova pékség, Inez Bagel shop, Panelpék, Kiskovász pékség, Pallag Spájz, Kemence pékség, Csepregi pékség, Akademia Italia Budapest, Kenyérzsák.

Értékeljük a jó kenyeret! Forrás: Ács Bori

Az otthonsütők kategóriájába pedig bárki jelentkezhetett, aki nem cégszerűen süt kenyeret. A tavalyi tapasztalat alapján, mivel ebben az osztályban túl sok volt a jelentkező, ezért egy előre meghirdetett időpontban előselejtezőt tartottak, így augusztus 20-án már csak tizenöten szállhatnak versenybe!

Négy kategória lesz: a félbarna kenyér, a teljes kiőrlésű kenyér, a bagett és a croissant. A legjobbakat a szakmai zsűri oklevéllel jutalmazza. Mind a négy kategóriában csak egyetlen jelöltet illet meg a zsűri elismerése, aki ezt

az oklevelet egy évig szabadon használtatja,

egészen a következő versenyig.

  • Otthonsütők versenye: 10.00 - 12.00
  • Eredményhirdetés 12.30
  • Pékségek versenye: 13.00 – 15.00
  • Eredményhirdetés 15.30

A zsűri tervezett tagjai idén: Molnár B. Tamás, a Gault&Millau főszerkesztője, Heiszler Olivér, a Michelin-csillagos Tanti séfje, Libor Mária makói gasztroblogger, a Limara Pékség blog szerkesztője, Mogyorósi Gábor, a Laci!Konyha! séfje, Uj Péter a 444.hu főszerkesztője, Pesti István Michelin-csillagos séf, jelenleg a tatai Platán étterem szakácsa, Benkő Zoltán az Innio tulajdonosa, Mautner Zsófia, műsorvezető.

A zenei színpadon óránként váltja egymást a Creme de la Pop, Broders, Korai Acoustic, Harmonia Garden, Lakatos Mónika Folk trió. A gyerekek játékos formában készíthetnek kis kenyereket, sőt eredeti, hordozható malom és egy kemence biztosítja a hagyományos eljárások bemutatását. A műsorvezető idén is a fesztivál egyik szervezője, Till Attila lesz.