Már a fűszerpaprika is kínai

magyar fűszerpaprika csomagolás címlapkép ez a jó
Vágólapra másolva!
A fűszerpaprikánál kevesebb termékről asszociálunk a magyarra, holott 2014-re a bolti fűszerpaprikák nagy része nem magyar. Annyira nem, hogy már ezek között is van kínai. A szabályozás most velünk van, de még várnunk kell pár évet az érvényesítésére és attól még oda kell figyelniük a csomagolásra!
Vágólapra másolva!

Bár azt sajnos már régen tudjuk, hogy a puszta magyarság kevés ahhoz, hogy jó minőségű legyen egy fűszerpaprika, sőt, a hazai bolti kínálat úgy csapnivaló ahogy van, de hogy még kínai is legyen?

A hazai hiperekben, nagyobb élelmiszerüzletekben készítettük a következő körképet, amelyből az derült ki, hogy ez a nemzetiszínű szalaggal vastagon és duplán átkötött termékcsoport minden, csak nem színmagyar. És itt az ideje megtanulni a gyártó, forgalmazó és a termőhely közötti különbséget.

Most pont jó a törvény

A fűszerpaprika-őrleményekről szóló jelenleg hatályos Magyar Élelmiszerkönyv 2-211 számú irányelv szerint a közfogyasztás céljára előállított és kereskedelmi forgalomba hozott fűszerpaprika-őrlemények csomagolásán fel kell tüntetni a termőhely(ek)et, és tilos a termék megnevezésében és márkanevében magyar földrajzi egységet jelölni, ha az örleménybe került nem hazai termesztésű paprika. - tudtuk meg a VM sajtóosztályától.

Mi az a termőhely?

Az az ország, ahol az őrlemény alapjául szolgáló fűszerpaprika megtermett.

Ha egy helyről származik a paprika

Ha a fűszerpaprika egy termőhelyről származik, a termék megnevezésében is lehet utalni rá: pl. II. osztályú kínai fűszerpaprika-őrlemény.

Ha az őrlemény termőhelye kizárólag Magyarország, akkor az „édesnemes” megnevezés is feltüntethető.

Ha keverik a paprikát

Amennyiben több termőhelyről származik a felhasznált fűszerpaprika(őrlemény), akkor a termék mennyiségének csökkenő sorrendjében kell feltüntetni a termőhelyeket, egyúttal jelölve azok tömegszázalékában kifejezett mennyiségét – pl. Magyarország (70%), Spanyolország (20%), Kína (10 %).

Akkor miért nem ilyenek a csomagolások?

A korábbi MÉ 2- 8720 sz. irányelvnek megfelelő fűszerpaprika-őrlemények 2016. június 30-ig tarthatók forgalomban. Ez az irányelv a fentiekhez hasonlóan írta elő a termőhely feltüntetését, de például nem írta elő a %-os értékek feltüntetési kötelezettségeit – pl. Magyarország, Spanyolország, Kína.

Kivételesen nem csak azt tanácsoljuk, hogy vásárlás előtt nézze meg mi van a dobozra írva, hanem keressen magának egy Szeged, Baja környéki termelőt és vegyen tőle tisztességes fűszerpaprikát, mert sajnos a bolti kínálat egyelőre termőhelytől, eredetvédelemtől függetlenül leveri a lécet.

A Zrt és a gyártó a kalocsai, nem a paprika. Forrás: Táfelspicc mobilon
A Zrt és a gyártó a szegedi, nem a paprika Forrás: Táfelspicc mobilon
Ez a szokatlan csomagolással nem tűnik annyira magyarnak, mint a többi Forrás: Táfelspicc mobilon
Az eredetvédettek tényleg magyarok Forrás: Táfelspicc mobilon
Kínai csemege Forrás: Táfelspicc mobilon
Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok chef kínai paprikája Forrás: Táfelspicc mobilon
Ez már az új rendelethez igazodó csomagolás Forrás: Táfelspicc mobilon
Egy korszerű csomagolás. Forrás: Táfelspicc mobilon
Ez még a régi rendelet szerint van csomagolva, ki tudja miből mennyi van benne Forrás: Táfelspicc mobilon
Neem annyira magyar, és sajnos nem tudjuk mennyire Forrás: Táfelspicc mobilon
Erről sem tudjuk Forrás: Táfelspicc mobilon
Ez tényleg szegedi, nem csak annak néz ki Forrás: Táfelspicc mobilon
Ismét egy eredetvédett Forrás: Táfelspicc mobilon