Sáros vérrel búcsúztak a téltől

2015.02.15. 11:15

Sokaknak a disznó már csak egy húsdarabot jelent a hentespultban, már a falusi gyerekek sem nagyon ismerik a hagyományos vágást. A verőcei Duna-parton mindenkinek vidám hangulatban mutatták be, hogy lesz a 130 kilós disznóból májas hurka.

Árammal kábították, aztán lebökték - sokan visszasírják a hagyományos kivéreztetéstFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Mindenhol jól le kell pörzsölni, hogy szép legyen a bőreFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Böllér: a tűz csiholójaFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Újabb és újabb lángot kap, újra és újra megtiszítjákFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Délutáni disznópörzsölés a Dunánál - a helyieknek is tetszettFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Doktor úr, égető érzés kínoz az orromban...Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Hányad fokú égési sérülések?Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Lapáttal a pörzsöt is le lehet vakarniFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Nem először használták ezt a késtFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Szomorúan nézi a bohóc a malac sorsátFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Kell a kés, igaz, ez már nem fog elszaladniFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Mangalicának álcáztak a 130 kilós malacotFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Van tüzed malackám?Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Régen nem volt palackos gáz, csak szalmával pörzsöltekFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Hideg vízzel lemossák a testetFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A verőcei gyerekek is segédkeztek a tisztításbanFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Nézők gyűrűjében dolgozott a böllérFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Rutinos csapat, ügyesen dolgoztakFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Pedikűr, manikűr, akciós a szoli utánFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Megkezdődik a hasításFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Állványra akasztották a malacotFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A verőcei part megfelelő az ilyen mulatsághozFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A maradék vére is kicsurgottFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A böllér kifordítja a beleket és a belső szerveketFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Ebben sem málnaszörp volt, hanem finom vérFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Egy lavórnyi belsőségFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Gyerekek, ez a szívFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A gyerekek megismerhették a hagyományos disznóöléstFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Kóracél asztalon a friss máj: a hurkában a helyeFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
"Pont ilyen az emberé is, nem?"Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Jobb és bal oldal, köztük a böllérFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Hasad ketté az állatFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Bárddal felezi meg a fejetFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
"I'm torn I'm all out of faith, this is how I feel, I'm cold and I'm shamed"Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Kihúzzák a gerincvelőtFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A közönség érdeklődése nem lanyhulFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Innentől fejtelen a félFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Nagymama magyarázza az unokának a táplálékláncotFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A malacfejen mindig lehet szemléltetni, miért hasznos a fogmosásFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Hurka várja a vértFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Megtömi a hurkatöltőtFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Gyerekek, csináljak lufiállatot?Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A mester és műveFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Készül a hurkaFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Ráhúzzák a belet a töltőreFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Készül a hurkaFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Növekszik a hurka-kígyóFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Bekeverték a vért a töltelékbeFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Lemegy a nap a maga járásánFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Sárral kevert vérFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Békés, csöndes már a partFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc