Jobbról lengedeztek a mangalicakolbászok, balról a szalonnák. Pár lépéssel távolabb a kemencéből kivették a frissen sült langallót. Mi ettünk, ittunk és fényképeztünk a Balaton-felvidék legjobb piacán, ahová az ország legtávolabbi pontjáról és külföldről is érkeznek vásárlók. 

„Hölgyek, urak, szép leányok. A piac ismét megnyitotta kapuit. Indul a vásár.”  Így kezdődik minden vasárnap reggel ebben a meseszép kis faluban, Káptalantótiban.

Ezen a vasárnapon is kitárta kapuit a LiliomkertForrás: Lantos Gábor

A Káptalantótiban minden vasárnap reggel kinyitó piacra özönlenek az emberek. A kilenc évvel ezelőtt alapított agora mára teljesen kinőtte a kereteit, nem véletlen, hogy a későn érkezők már egyáltalán nem találnak maguknak parkolóhelyet.

A Liliomkertbe már korán reggel özönlik a tömegForrás: Lantos Gábor

„A Liliomkert életünk sokszínűségét mutatja be” – mondja az alapító Harmathy Ildikó. A mérnök-biológus asszony kilenc éve töretlenül hisz abban, hogy amit csinál, arra sokaknak van igénye. Számítása bevált, a káptalantóti piac évek óta a Balaton-felvidék legkedveltebb helyei közé tartozik.

„Az én földemen termett ez a kevés cukkini és alma, elhoztam ide, mindenki örömére”Forrás: Origo

A törekvés az, hogy ne csak ételeket és italokat kínáljon a Liliomkert. Nemcsak ebből áll az élet, hanem az ételek előállításából, az öltözködésből, vagy éppen a szellemi táplálék magunkhoz vételéből. Ennek jegyében a káptalantóti piacon a régiségkereskedők, a könyvgyűjtők ugyanúgy helyet kapnak, mint a kézműves sajtkészítők.

Az ételek és italok mellett érdemes körbenézni a régiségkereskedőknél isForrás: Lantos Gábor

A piac legnépszerűbb árusai között ott vannak a sajtkészítők. Az emberek arra vágynak, hogy igazi sajtot fogyasszanak, ne pedig olyat, amelyben cseppnyi természetesség sincs” – mondta egy káptalantóti sajtárus.

Ezeket a sajtokat a közeli falvak termelői állítják előForrás: Lantos Gábor

Ha már a sajtoknál tartunk: egyre több helyi vendéglő étlapjára kerülnek fel a Liliomkertben árusított portékák. Azt hiszem, jól van ez így.

Igazi ízorgia tombol ebben a sajtbirodalombanForrás: Lantos Gábor

„Sajt? Ugyan, kérem, tessék hozzám betérni és megkóstolni ezt a töpörtyűt! Friss, meleg, és szétolvad az ember szájában” – a töpörtyűárus nem beszélt mellé.

Nehéz volt innen továbbmenni. Csak álltam ott, szívtam magamba a töpörtyű isteni illatátForrás: Lantos Gábor

Óriásit hibáztam. Reggeli után érkeztem meg ehhez az asztalhoz. Ezen a vasárnapon a húzós rétes győzött. De legközelebb kérek egy karéj friss kenyeret, és nekiállok itt lakmározni. Önök szerencsésebb helyzetben vannak, már a jövő vasárnap megtehetik.

Aki ezen az asztalon nem lel valami kedvére valót, az nem lehet jó emberForrás: Lantos Gábor

Ne csak beszéljek róla, mutassam is meg, igaz? Húzós rétes Káptalantótiban. Ez a túrós, de akadt almás és meggyes-mákos is. Két szelet és fél liter bodzaszörp – utána mozdulni is nehezen tudtam.

Sokat gondolkodtunk: mi legyen a reggelink? Végül a helyben sütött húzós rétest választottukForrás: Lantos Gábor

A Liliomkerttől nehéz elszakadni. Az ember kényszeresen azt érzi, hogy ezt is meg kell vennie, meg azt is. Például az útra, hamuba sült pogácsát. Majdnem olyan, mint a mesében. Meg gyümölcskenyeret. Meg ki tudja még, mi mindent. Vágyainknak csak a pénztárcánk szab határt.

Ebből a pogácsából a hazafelé tartó útra alaposan feltankoltunkForrás: Lantos Gábor

Muszáj megmutatnunk a kalácsot. Hogy miért? Mert az jó. Nagyon-nagyon jó.

Kalácsból van sima, kakaós, diós és levendulásForrás: Lantos Gábor

A piacon dolgozó árusok mind-mind barátságos emberek. Egyesek szeretik, ha fényképezik őket. Mások meg csak egyszerűen üzennek nekünk.

Kommentár nélkül. Nem kellett lenyomnom az öt fekvőtámasztForrás: Lantos Gábor

Harmathy Ildikó már nem tudja tovább növelni a Liliomkert területét. Nem is akarja. A piac megtelt. Új árusok csak akkor jöhetnek, ha a régiek közül kilépett valaki. A régieknek persze eszük ágában nincs kilépni.

A vegyszermentes zöldségek iránt is nagy volt az érdeklődésForrás: Lantos Gábor

Egyszer Budapesten megkérdeztem egy zöldségest, miként érte el, hogy a portékája fényes, hatalmas és olyan kívánnivaló? Azt mondta, minden egyes darabbal külön foglalkozik. A Liliomkert zöldségei és gyümölcsei nem ilyenek, de semmi baj. Jófajták és enni valóak.

Ami itt nem kapható az nincs is ebben az országbanForrás: Lantos Gábor

„Akkor megveszi?”

„Mennyi is lesz ez?”

„Nem drága. Most sült. Egy hétig jó lesz, nekem elhiheti.”

„Na, adja ide.”

Alkudozás a kemencéből nem olyan régen kivett kenyerek felettForrás: Lantos Gábor

A búcsú pillanata a Liliomkerttől. Valamikor újra visszajövünk. Télen-nyáron nyitva van. Önök azonban egy percig se késlekedjenek. Káptalantóti az év minden vasárnapján nyitva áll azok előtt, akik tényleg a minőségi terméket keresik. Vagy egyszerűen csak egy jó szóra vágynak.

Ragyogó kék ég, gyönyörű táj, az utolsó békebeli agora ebben az országban a Liliomkert KáptalantótibanForrás: Lantos Gábor