Az igazi erdélyi padlizsánkrémhez minimum kell egy kis padlizsán meg egy erdélyi. Mi is kerítettünk, hogy megnézzük, hogyan készül a csodálatos kenő.

Sok fontos apróság derült ki. Nem, a recept nem bonyolultabb, mint hinnénk, csak a részletek sora rendkívüli módon befolyásolja a végeredményt. Semmi sincs véletlenül – Gajdó „Ház a fán” Ferkó beavatott minket; a délutánban kezdtük, a sötét estében fejeztük be.

Kompresszorral könnyű levegőt adni a tűznekForrás: Zirig Árpád

Szándékos, hogy a műhely mellett éled fel a tűz: a szításra a kompresszor levegőjét használja, ott kell állnia a grillnek, ahova még elér a gumicső.

A padlizsánt nem lángon, hanem izzó szén fölött sütjükForrás: Zirig Árpád

Ha megvan a láng, és kezd lassan leégni a fa, mehet rá a faszén – ha elég a levegő, ha oxigénnel tudjuk emelni a hőmérsékletet, nem kell szesz és más vegyi huncutság a tűzre.

Pakoljuk fel a padlizsántForrás: Zirig Árpád

Ha szépen izzik, kezdődhet a grillezés. A megtisztított padlizsánokat egymás mellé tesszük a rácsra. Akkor pirul szépen, ha 8-10 centire van a rács a parázstól.

Jó, ha hosszabb a szára, könnyebb kézzel forgatniForrás: Zirig Árpád

Vásárláskor érdemes arra figyelni, hogy olyan padlizsánokat vegyünk, amelyeknek szép, erős szára van. Ennek segítségével jól meg lehet fogni a növényt, hogy forgassuk. Mivel sütés közben elpuhul, a csipesz vagy a fémlapát szétzúzza.

Apró kis vulkán: távozik a gőzForrás: Zirig Árpád

Legyünk óvatosak: a hő hatására a padlizsán belső nedvessége néha gejzírként távozik. A héj kilyukad, majd a forró gőz kifúj. Néha akár méternyire is képes elköpni!

Kicsit hagyjuk hűlni, könnyebb lesz pucolniForrás: Zirig Árpád

Sütés közben a padlizsán összeesik. Ha kész, akkor tegyük félre. Tipp: nem kell mindet feldolgozni, tisztítás után kiporciózva mehetnek a fagyasztóba, hogy télen is készíthessünk kenőt.

A kormos részek ne maradjanak rajta!Forrás: Zirig Árpád

A padlizsánt le kell hántolni, tényleg figyelve arra, hogy a kormos, fekete részek ne kerülhessenek bele. Egy adag majonézes kenőbe három padlizsán húsa kell.

Egy főtt tojás sárgája meg egy nyers tojás sárgájaForrás: Zirig Árpád

Ahány ház, annyi féle majonéz. Ferkó egy főtt és egy nyers tojás sárgáját dolgozza össze. Mélytányérban, kanállal simára keveri, amikor homogén és krémes, akkor megfelelő.

Adjuk hozzá az olajatForrás: Zirig Árpád

Erdélyben sem a padlizsán, sem az olívaolaj nem őshonos, de jól megvannak egymással: Ferkó nem csöppenként teszi be az olajat, hanem egy kortyot egyszerre, igaz, nem keveri mindet be.

Ne egyszerre keverjük be, hanem mindig húzzunk be egy kis olajatForrás: Zirig Árpád

A kanállal körözve mindig újabb és újabb adagocskát szippant be, így a végeredmény megfelelő állagú majonéz lesz. Egy kiskanálnyi mustár is kell bele, attól lesz csak ízes. – tette hozzá.

Botmixerrel vagy robotgéppel pépesítsük leForrás: Zirig Árpád

A kész, langyos padlizsánokból készítsünk homogén krémet. Sózzuk, borsozzuk.

Lereszelünk egy fej vöröshagymát és belenyomunk két nagy gerezd fokhagymátForrás: Zirig Árpád

Egy fej reszelt vöröshagymát és két-három gerezd szétnyomkodott fokhagymát dolgozzunk bele. Nem kell túl sok hagyma, elnyomná a padlizsán saját ízét!

Egy csepp tökolaj nagyon feldobja a majonéztForrás: Zirig Árpád

A tökolaj nem kötelező, de a hidegen sajtolt változat aromái olyan csodálatosak, és annyira passzolnak a padlizsánhoz, hogy egy keveset érdemes bele tenni.

Pár köbcenti borecet kell beleForrás: Zirig Árpád

Ha van otthon jó minőségű borecet, egy teáskanálnyit önthetünk bele – savanyúsága alig lesz érezhető, viszont kihozza a többi alkotóelem remek ízét.

Jöhet az elegyítés!Forrás: Zirig Árpád

Tegyük a majonézt a padlizsánhoz, és készüljünk az élményre, ami pár perc múlva ránk vár. Még langyos, ilyenkor szeretem a legjobban, mert benne a tűz melege” – ábrándozik Ferkó.

Kézzel bekeverjük, akkor lesz csak finomForrás: Zirig Árpád

Izgalmas nézni, ahogy a különböző színek összekeverednek. Mire ide eljutottunk, kint besötétedett – bizony, augusztusban már hamarabb jön az éjszaka.

Jöhet a házi bagett, a deszka, meg a falatozás!Forrás: Zirig Árpád

Fokhagymás-olívás bagett, akácdeszka és a padlizsánkrém: nem maradtunk éhesek, jutott mindenkinek.

Mindig elfogy az összes...Forrás: Zirig Árpád

Próbálják ki önök is, most olcsó a padlizsán, tart még a nyár.