Ez lenne a jó sör titka?

2016.09.14. 11:37

Nem csak szőlőt lehet szüretelni: a sörbe komló kell, s mi megtaláltuk azt a lelkes csapatot, akik most nem szárított alapanyaggal dolgoznak, hanem igazi, friss, zöld tobozkákkal.

Beértek, ideje szüretelniForrás: Zirig Árpád

A Váli-völgy az egyik legszebb tájegység Budapest vonzáskörzetében: lankák, termőföldek, tavak és erdősávok váltják egymást. Itt található az egykori Dreher-birtok, ami a sörgyártásról híres családhoz tartozott, igaz, ők nem komlót termesztettek itt, hanem állatokat tartottak.

Fontos a jó munkaerőForrás: Zirig Árpád

Az Uradalmi Sörfmanufaktúra és a MONYO Brewing Co. viszont úgy gondolta, kísérleti jelleggel megfér ott pár tő, hogy lássák, alkalmas-e a vidék e növény termesztésére.

A nő dolgozik, a férfi udvariasan tartja a kosarat?Forrás: Zirig Árpád

Mivel idehaza jelenleg csak vadon nő a komló, Angliából szereztek be töveket – ez a második szezon, de az első, mikor a termések valóban sört fognak fűszerezni.

Levágják a felfutott komlótForrás: Zirig Árpád

A huzalra futtatott, közel négy méter magasba felfutó növény szüretjére mi is beálltunk, de nem voltunk magunk: családtagok, főzőmesterek és sörbarátok is ott sorakoztak, hogy a levágott, majd asztalra fektetett komlóról lecsipkedjék a tobozokat.

Több kész többet szedForrás: Zirig Árpád

A két sörfőzde közös célja az, hogy harvest ale készülhessen. Ennek lényege, hogy a frissen szüretelt, nem szárított, nem pelletált komló adja az ízét. A szaknyelv ezt wet-hoppednek nevezi: a helyszínen megtudtuk, hogy ilyet idehaza, az újkori ipari-kisipari-manufakturális sörfőzésben még senki nem csinált.

Indulhatunk Budapestre az első főzéshezForrás: Zirig Árpád

Ötféle komló kerül a sörbe: a Magnum és Northern Brewer adja a tipikus keserűséget, míg a Cascade, Centennial és Chinook fajták az aromát. Steven Dresler, a Sierra Nevada sörfőző mestere, akinek a nevéhez fűződik egyébként az első, 1996-os wet-hopped IPA, korábban elmondta:

A főzdeparki tartályokForrás: Zirig Árpád

„Olyan, mint amikor a konyhában friss fűszert használsz a szárított helyett. Főzöl egy olasz tésztát, kimész hátra a kertbe és szedsz hozzá egy kis oregánót. Ég és föld a különbség a kettő között."

A srácok a MONYO-ban ellenőrzik a hőfokotForrás: Zirig Árpád

Ez egy szezonális sör lesz, hiszen a szüret nyár legvégén, ősz legelején történik: a leszedett komlótobozokat azonnal a budapesti, Maglódi úton található Főzdeparkba vitték – a helyszínen megtudtuk, a komlópellethez képest nagyjából hétszeres mennyiség kell a sörbe.

Maláta a zsákokbanForrás: Zirig Árpád

Az autót is betöltötte a remek illat, de amint a komlót beáztatták és beöntötték a sörlébe, azonnal éreztük, itt valami nagyon izgalmas történik: a főzőüst nyitott szájából egy jó sör ígérete szökött ki. Most az érlelési fázis következik – októberig várnunk kell az első magyar Harvest Ale megkóstolására.

Hullik a komló a sörbeForrás: Origo

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK