Kemencés töltött káposzta

kemencés töltött káposzta
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Elkészítési idő: nettó 90 perc, bruttó 4 óra

Hozzávalók:

Töltelék:

  • 750 p sertés lapocka
  • 750 g sertés dagadó
  • 250 g füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál libazsír
  • 2 kiskanál fokhagyma csócsa
  • 2 db tojás
  • 170 g gömbölyű szemű rizs
  • 1 g őrölt kömény
  • 8 g fűszerpaprika
  • 10 db savanyúkáposzta-levél
  • só, bors ízlés szerint

Káposztaapró:

  • 600 g vöröshagyma
  • 4 db zöldpaprika
  • 2 db hegyes erős paprika
  • 500 g füstölt oldalas
  • 300 g füstölt házikolbász
  • 1500 g gyalult savanyúkáposzta
  • 1000 g fejes káposzta
  • 2 kiskanál fokhagyma csócsa
  • 4 db babérlevél
  • 3 csokor kapor
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 500 ml 100%-os paradicsom ivólé
  • egész bors, tárkony

zsemleszínű rántás:

  • 3 evőkanál libazsír
  • 3 evőkanál liszt

A töltelékhez való húsokat, füstölt szalonnát ledarálja. A finomra aprított hagymát kevés zsiradékon megfonnyasztja a darált hússal és kevés vízzel összedolgozza.

A káposztaleveleket kierezi, szétoszt rajtuk tölteléket és feltekeri.

Az apróhoz a hagymát, paprikákat felszeleteli, az oldalast csontonként feldarabolja, a kolbászt kétujjnyira karikázza. Ha a gyalult káposzta túl savanyú, óvatosan át szabad öblíteni. A friss káposztát kicsit vastagabbra szeli.

Zsemleszínűre pirítja a rántást, hideg vízzel felengedi.

Egy lehetőleg vastag falú vaslábasba rétegezi a hozzávalókat, előmelegíti 160-180 fokra a kemencét (ha nincs kéznél, sütőt)

A rétegek: gyalult káposzta, szeletelt hagyma, szeletelt fejes káposzta, paprika, fokhagyma csócsa, babérlevél, kapor, fűszerpaprika, itt lehet sózni. Jön a házi kolbász és a füstölt oldalas, erre szűri a rántást, majd ráönti egyenletesen a paradicsomlevet, bors és a tárkony következnek. Erre kerülnek a töltelékek, és annyi vízzel, vagy alaplével engedi fel, hogy a töltelékeket félig érje. 2,5-3 óra alatt sül készre a töltött káposzták királya.

A receptet a Bock Bisztrótól kaptuk.