Karamellás sajttorta

0921karamellsajttorta
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc bruttó 4 óra

Alapanyag:

Az alap:

  • 50 g olvasztott vaj
  • 140 g vajas vagy gyömbéres keksz
  • 2 evőkanál cukor

A kekszet finomra darálom, elkeverem a cukorral és a vajjal, majd piteformába nyomkodom egyenletesen. 175 fokon 10-15 perc alatt aranybarnára sütöm.

A krém:

  • 450 g krémsajt
  • 80 g cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 1 citrom leve
  • fél citrom héja


A krémsajtot a citromlével habosítom, hozzáadom a tejszínt, és addig keverem, amíg kemény, tömör habot kapok. Ezután belekeverem a cukrot és a citromhéjat. Amikor kész, belesimítom a kekszes alapba, és 3-4 órán át hagyom hűlni.

A karamell:

  • 125 g cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál kukoricaszirup vagy méz
  • 80 ml tejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • fél teáskanál tengeri só

A cukrot a mézzel/sziruppal és a vízzel karamellizálom, amikor kész, leveszem a tűzről, és egyből beleöntöm a tejszínt és a vajat. Alaposan elkeverem, hozzáadom a tengeri sót. Amikor kész, fóliával lefedem, kihűtöm, és végül a kész tortára öntöm.