Mézes-citromos libasült

váncsa mézes citromos libasült
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Hozzávalók:

  • egy pecsenyeliba
  • egy citrom
  • másfél deci kínai rizsbor
  • három evőkanál szójamártás
  • három evőkanál méz

Lábasba teszem a héjával együtt félcentis szeletekre vágott citromot, rálocsolom a rizsbort és a szójamártást, hozzáadom a mézet, felöntöm egy liter vízzel, húsz percig forralom. Fogok egy nagy tálat, a libát valahogy beleállítom és hosszan, alaposan locsolgatom evvel a folyadékkal úgy, hogy a bőrfelszín minden pontjára bőségesen és több alkalommal is jusson belőle. Végül a minden igényt kielégítő módon meglocsolt madarat a nyakánál fogva négy-öt órára, vagy inkább egy éjszakára kiakasztom az eresz alá, a lényeg az, hogy ne érjen hozzá semmihez.

Miután teljesen megszáradt, olyan lesz a bőre, mint a pergamen.

Kétszázötven fokos sütőbe helyezett húsrácsra téve negyed óráig sütöm, az alatta levő tepsibe másfél deci vizet öntök. Letekerem a sütőt száznyolcvan fokra és készre sütöm a madarat, hogy mennyi idő alatt, azt a konkrét helyzet konkrét elemzése alapján, eseti jelleggel határozom meg. Nem célszerű, ha túlpuhul, ugyanis akkor nem lehet normálisan darabolni, mert szétesik. Húsz perc pihentetés után bárddal összevagdalom..