Hidegen mosolygó szőke márki

Vágólapra másolva!
Magyarázatképp arról, hogy mért szerepel a márki szó az előző bekezdésben és a desszert nevében is. Azért, mert a nemzetközi gasztronómiában a hideg, megder­mesztett, de nem fagyasztott csokoládéhabokat márkinak (marquise) neve­zik. Ne­kem viszont eszembe jutott erről néhány sor Juhász Gyula Maillard kisasszony cí­mű verséből: "A szőke márki hidegen mosolygott, / Mint hold világa az éjféli par­kon / És egyre mélázóbb lett s elfogódott / A sáppatag csillag, Maillard kisasszony". Így lett a desszert neve Hidegen mosolygó szőke márki.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 1 nap

Alapanyag:

  • fél kiló eper
  • harminc deka fehér csokoládé
  • babapiskóta amennyi kell
  • négy evőkanál frissen kifacsart narancslé
  • két és fél deka vaj
  • két deci tejszín
  • három evőkanál porcu­kor
  • opcionálisan eperlikőr (DeKuyper, Greizer, Jacquin's, Marie Brizard stb.)

Műanyagfóliával kibélelünk egy körülbelül 1,2 liter űrtartalmú hosszúkás fém formát úgy, hogy a forma peremén körben mindenütt túlnyúljon. Az alját kirakjuk babapis­kótával, azt pedig három evőkanál narancslével meglocsoljuk.

Összetördeljük és vízfürdő fölött megolvasztjuk a fehér csokoládét. A tejszínből egy evőkanál porcukorral kemény habot verünk és az olvad csokoládéval összekeverjük. A massza felét a babapiskótákra kanalazzuk, tetejét elsimítjuk, amennyire lehet. Ki­választunk nyolc-tíz egyenlő nagyságú eperszemet és ezeket a forma középvonalá­ban egymástól azonos távolságra lerakjuk. Rákanalazzuk a massza másik felét, a te­tejét elegyengetjük és ráhajtogatjuk a fólia túlnyúló részeit. Legalább egy, de inkább két teljes napra a hűtőbe rakjuk.

A maradék epret két evőkanál porcukorral, egy evőkanál frissen kifacsart narancslé­vel és ízlés szerinti mennyiségű eperlikőrrel összeturmixoljuk, majd finom szűrőn átszűrjük, ez lesz a mártás.

Tálaláskor kivesszük a márkit a formából, vastag szeletekre vágjuk, az epermártással és válogatott eperszemekkel tálaljuk.