Joghurttorta eperkocsonyával és bogyós gyümölcsökkel

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 40 perc, bruttó 1,5 óra

Alapanyagok:

A joghurtkrémhez:

  • fél liternyi krémes állagú, cukrozott joghurt
  • két deci tejszín
  • négy evőkanál friss tej
  • nyolc gramm (négy lap) zselatin

az eperkocsonyához:

  • fél kiló eper
  • hat deka cukor
  • két evőkanál citromlé
  • nyolc gramm zselatin
  • a tetejére tíz-tíz deka málna és áfonya
  • három evőkanál eperlekvár
  • a tésztaalaphoz húsz-huszonöt deka keksz
  • két evőkanál nádcukor
  • tizenöt deka vaj

Robotgépben finom morzsává őröljük a kekszet, majd egy tálban a nádcukorral és a felolvasztott vajjal összekeverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 22-23 centis tortafor­mát, a morzsát beleszórjuk, elegyengetjük a forma alján, kanál hátával lenyomkod­juk, végül berakjuk a hűtőbe, minthogy ez a torta sütés nélkül készül.

A joghurtkrémhez a zselatint tíz percig hideg vízben áztatjuk, kiszedjük, kinyomkod­juk. Felforraljuk a négy evőkanál tejet, levesszük a tűzről, folyamatos kevergetéssel feloldjuk benne a zselatint, hűlni hagyjuk. Kemény habot verünk a tejszínből, hozzá­keverjük először a joghurtot, utána a zselatinos tejet. Iparkodunk a habot nem össze­törni. Ha kész, kivesszük a hűtőből a tortaformát, a krémet beleöntjük, elegyenget­jük, visszarakjuk.

Elkészítjük az eperkocsonyát. Felforralunk egy deci vizet, hozzáadjuk a négy lap zse­latint, amit ugyanúgy hideg vízbe áztattunk, mint előzőleg a joghurtkrémhez valót, gondosan elkeverjük, hűlni hagyjuk. Az epret megmossuk, lecsumázzuk és a két evő­kanál citromlével együtt robotgépben pépesítjük. Tálba szűrjük, hozzákeverjük a zselatinoldatot. Kivesszük a formát a hűtőből, az epres masszát a joghurtkrémre önt­jük, legalább két órára visszarakjuk.

A három evőkanál - lehetőleg nem darabos, hanem sima - eperlekvárt egy evőkanál vízzel állandóan kevergetve felmelegítjük, elkenjük a hűtőből kivett torta tetején, majd az egészet megpakoljuk málnával, áfonyával és eperdarabokkal. Tortazselé nem jön rá, a gyümölcsök a maguk üdeségével mutatják magukat. Azonnal fogyaszt­ható.