Francia pirítós tejszínhabbal és nyers ribizlimártással

Váncsa, francia pirítós áfonyával
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Váncsa, francia pirítós áfonyával Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 35 perc

Alapanyagok:

A francia pirítóshoz:

  • két tojás
  • egy-egy deci zsíros tej és tejszín
  • egy evőkanál porcukor
  • fél kiskanál őrölt fahéj
  • két szelet fehér kenyér
  • két és fél deka vaj

a ribizlimártáshoz:

  • tíz deka friss piros ribizli a kocsánya nélkül,
  • fél deci vörösbor
  • egy evőkanál porcukor
  • a tálaláshoz tejszínhab
  • ribizli
  • friss menta

Ribizliszezon idején reggelire vagy uzsonnára, kávé mellé való étel, egyszemélyes adag. Ha több személyre kívánjuk készíteni, vegyünk elő egy zsebszámológépet, és szorozzunk.

A tojást a tejjel, a tejszínnel, a porcukorral és a fahéjjal együtt fölverem, beleáztatom a kenyérszeleteket.

Serpenyőben felforrósítom a vajat – nem margarint és pláne nem nem olajat, hanem vajat –, a kenyérszeleteket oldalanként két-három percig pirítom benne, majd konyhai papírtörlőre szedem.

A mártáshoz a ribizlit a borral és a porcukorral összeturmixolom.

Tányérra rakom a pirítóst, körülöntöm ribizlimártással, megpakolom tejszínhabbal, teszek rá egy fürt ribizlit és egy mentaágat.

Illik hozzá a kelta délután nevű kávékülönlegesség: ír kávéhoz való pohárba fél deci Frangelico, egy-egy stampedli Kahlua és Bailey’s Irish Cream, forró, erős kávé, tejszínhab. Ez nem tartozik szorosan a recepthez, csak afféle bónusz.