Őszibarack befőtt

barack befőtt
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Őszibarack befőtt Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 2 óra

Alapanyagok

  • 2 kg őszibarack
  • 1 tk citromsav
  • 1,5 l víz
  • 45 dkg cukor

A vízből és a cukorból szirupot főzök és kihűtöm, amíg az üvegeket kitisztítom és a barackokat előkészítem.

A barackokat meghámozom, félbevágom és kimagozom, majd 5 liter citromsavas vízbe áztatom, hogy ne barnuljon meg. Üvegekbe rakom őket, majd feltöltöm a szobahőmérsékletű sziruppal és szorosan lezárom.

A befőttet gőzölni kell, ehhez egy nagy fazék aljára rácsot vagy összegyűrt újságpapírt teszek, hogy az üveget ne érje közvetlenül hő és ne pattanjon szét. Az üvegek ¾ részéig vizet töltök, kis lángon, gyöngyöző vízben 20-25 percig lefedve gőzölöm, ezután addig az edényben hagyom őket, amíg teljesen ki nem hűlnek.