Az egres nem csak piszkeszószra jó!

egres alap
Vágólapra másolva!
Az egrest a piszkeszószból ismerjük, esetleg az Ikeában kapható egreslekvárból. Pedig ez a fanyar gyümölcs egyáltalán nem olyan savanyú, mint képzeljük és sokkal izgalmasabb, mint hogy csak süteményekbe kisérletezzünk vele. 
Vágólapra másolva!
Zöld egres Forrás: Táfelspicc

Szegényt, ha már mellőzzük, legalább rengeteg nevet adtunk neki, mint a piszke, az egres, a köszméte, vagy a pöszméte. Ez mind a Ribes uva crispa-t, hivatalosan köszmétét takarja.

Színe nem feltétlenül érettségi fokozatot, hanem különböző fajtákat jelöl, így találkozhatunk ugyanolyan édes zöld, vagy bordó egressel is.

Bordó egres Forrás: [origo]

Elvileg júniusban érik, tehát idén inkább napjainkban, július közepén.

Magas A, C és B1-vitamin, és kálium, kalcium, foszfor és niacintartalma van. Az emésztést elősegítő hatással rendelkezik, nagy mennyiségben lehet hashajtó is.

Magas pektintartalma miatt a feldolgozóipar féléretten szedi le, így más lekvárok megszilárdítására használják, de ebben az állapotban is fogyasztható, csak akkor még rendkívül savanyú és kemény. Sajnos mi is elsősorban ebben az állapotában ismerjük. Viszont éretten kissé puhább lesz és édeskés-savanyú, de feltétlenül fanyar, enyhén füstös mellékízzel, ami lekvárban különösen jól érvényesül.

Savanykás-fanyar íze miatt nem csak édességekbe, de halak, húsok mellé is könnyedén elkészíthető étel, utóbbi esetben éppen enyhe savanyító hatását lehet kihasználni.

Édességek, amelyekbe bátran használhatják az érett egrest:

És receptek, amelyek teljesen más megvilágításba helyezik az egrest. (linkek alul)

A fejtett bab,a friss hagyma és a még frissebb habanero remekül passzolnak a savanykás egreshez ebben az ecetes salátában. Forrás: Táfelspicc
Franciaországban előszeretettel párosítják az egrest halhoz, mi korianderrel és fokhagymával pisztránghoz adtuk fel. Forrás: Táfelspicc
A gomba földes karakteréhez is jól illik a savanykás, friss egres, itt egy tokaji hárslevelűvel készített rizottóban. Forrás: Táfelspicc
A levendula szappanos ízét is szépen kiegyensúlyozza az egres ebben a lekvárban. Forrás: Táfelspicc

És egy extra, Mautner Zsófi nagymamájának egressel savanyított nyári káposztájának receptje.

És természetesen van receptünk a retro piszkeszószra is.