Tyúkból pálinkát, sörből szappant

sörös szappan
Vágólapra másolva!
A sörös szappan talán furcsán hangzik, de a sör remek alapanyag szappanfőzéskor a desztillált víz kiváltására, ráadásul minden sörös örömmel fogja használni. A sörös szappan ráadásul megtartja a komló illóolajainak relaxáló hatását és nyugtatja a bőrt.
Vágólapra másolva!

Szép is, finom is Forrás: Táfelspicc

Alapanyagok:

  • 600 g sertészsír
  • 400 g olívaolaj
  • 112 g lúg
  • 330 g IPA, mert azt szeretjük, és mert annak van finom illata (egészen pontosan Brutal Bitter)
  • 25 ml körömvirágolaj
  • 10 ml teakfaolaj

fakultatív: 1 marék száraz komlótermés, amit még itt-ott be lehet szárazon gyűjteni, vagy lehet interneten rendelni, sörfőzőktől kunyerálni

A pontos eljárást, egyéb kellékek listáját, biztonsági intézkedéseket itt találja, DE. A sört elő kell készíteni, méghozzá mentesíteni kell a széndioxidtól. Ez nem túl bonyolult, egy edénybe kiöntve 24 óra leforgása alatt, néha-néha megkeverve tönkremegy és alkalmassá válik a lúg pezsgésmentes befogadására. Friss sörrel soha ne próbálkozzanak, a lúg méreg, senki sem akarja, hogy fröcsköljön. A lúg hozzáadásakor a sörös oldat elég büdös lesz és zavaros, nem kell megijedni, mire feloldódik az összes vegyszer, az oldat is kitisztul.

A komló csak mutatós ráadás, a forma aljába szórtam a vadkomlót, és arra öntöttem a még folyékony szappant, de nyugodtan elhagyhatják.

A végeredmény érdekes módon megőrzi az IPA jellegzetes, egzotikus gyümölcsökre jellemző illatát is, ami nem hátrány, és melyik sörivó nem imádná az ötletet, hogy sörös szappant kapott ajándékba, pláne komlóterméssel dúsítva?

Egyéb szappanreceptjeink: