Hideg van? Süssön tökéletes lángost!

házi lángos
Házi lángos
Vágólapra másolva!
A házi lángosnak csak jó tulajdonságai vannak: nem nehezebb egy egyszerű fánknál, nem kell hozzá kézügyesség, sőt, a gyomrot sem üli meg, mivel nem tocsogós. Házi lángosrecept a mamától.
Vágólapra másolva!

A nyári, balatonparti lángos-zabálásnak is megvan a szépsége, de nekem teljesen értelmezhetetlen, miért jó negyven fokban egy forró, olajban sült és általában (sajnos) tocsogós lángost enni. Ahogyan a fánkokat, ezt is inkább télen (vagy legalábbis hideg időben) érdemes otthon elkészíteni, mert nem kapunk hőgutát a tűzhely mellett és az olajszagot is ki lehet szellőztetni.

Házi lángos Forrás: Táfelspicc

Nálunk a lángos igazi comfort food, amit reggelire süt a mama nagyüzemi mennyiségben. Meleg teával, rengeteg fokhagymával, tejföllel és sajttal. Nincs százszor használt olaj-íze, a tészta nem marad mindenhol puha, hanem kívül ropogós, belül átsült, de szaftos és persze friss. Ha le akarja nyűgözni a barátokat vagy a családot, süssön nekik házi lángost, eszeveszett jó, sörrel fröccsel, teával, akármivel vagy bármivel, csak sok legyen. Az alábbi recept 4-6-8 főre elég, éhségtől függően.

Lángos

Elkészítési idő: nettó 25 perc, bruttó 40 perc, plusz 12 óra kelesztés

Alapanyagok:

  • 1 kg liszt
  • 1 pohár kefír
  • fél liter tej
  • 1 ek só
  • 50 g élesztő
  • fél deci olaj (plusz a sütéshez)

A lángostésztát a sütés előtti este keverem be: a tejet, a kefírt, az olajat és az élesztőt összekeverem, hozzáadom a sóval elkevert lisztet és kézzel összegyúrom. Ilyenkor érdemes megkósolni és ellenőrizni a sósságát, mivel nincs kellemetlenebb egy sótlan lángostésztánál. De, mondjuk a kenyér.

Előveszek két tiszta zacskót, pár csepp olajat dörzsölök bele és ebbe teszem a tésztát. Az olaj azért fontos, hogy a tészta ne ragadjon a zacskóhoz és könnyen tudjak belőle gombócokat szaggatni. Egy éjszakára (vagy 12 órára) hűtőbe teszem, reggelre pedig szép buborékosra kel.

Nyersen Forrás: Táfelspicc

A tésztából vizes kézzel maréknyi gombócot szakítok, óvatosan széthúzgálom (ez nagyon könnyen megy, a lágy tészta minimálisan szakad) úgy, hogy nagyjából 2-3 mm vastag maradjon. Óvatosan forró olajba teszem és 3-4 perc alatt aranybarnára sütöm.

Hopp, sülnek a lángoskák Forrás: Táfelspicc

Itt is érvényes az a szabály, hogy ne kerüljön túl sok tészta az olajba, különben lehűti és a lángos magába szívja, amit nem szeretünk.

Fokhagyma-dörzsi Forrás: Táfelspicc

Amikor elkészült, bedörzsölöm fokhagymával és mivel kívül ropogós, úgy működik, ahogyan a pirítóson is, akár egy reszelő, tejföl, sajt, és már vége is, jöhet a következő.

Ha marad tészta, 2-3 napig még eláll a hűtőben, így lehet folyton frisset sütni.

Ójee Forrás: