Három érv a levendula mellett

desszert levendula címlapkép
Vágólapra másolva!
A levendulánál kevés megosztóbb alapanyag létezik, ezért kerestünk pár olyan receptet, amivel mindenki megszeretheti ezt a rettenetes virágot.
Vágólapra másolva!

A levendula ellentábora szekrényszagúnak, büdösnek, öregnek és töménynek tartja a levendulát, sokan még sápatag lila színétől is irtóznak. Nekik büntetés egy levendulás desszert, hiszen ez a virág ügyesen közvetíti illatanyagait ízébe is, képes bármit tönkretenni.

A levendula használata ezért rendkívül nehéz, viszont ha mértékletesen adagolják, és jól párosítják a többi hozzávalót, meg lehet szeretni.

Három komoly érv a levendula fogyasztása mellett.

1. Egreses levendulaspricc

Forrás: Táfelspicc

Izgalmas nyári frissítő, amelyben egy levendulához illő bor és a savanykás egres segítenek az aromás virágnak megtalálni a helyét.

1 dl fehérbor vagy rozé (véleményünk szerint egy Kiss Gábor rozé adja a levendulához)
1 ekanál egrespüré szitán átnyomkodva
1 ekanál levendulás méz (így készül: 2 dl mézbe rakok 5 szál levendulát és hűvös, sötét helyen állni hagyom 2 hétig)
1 dl szóda
pár szem egres a díszítéshez

Az alapanyagokat elkeverem és felöntöm szódával.

2. Levendulás-zöldfűszeres panna cotta

Forrás: Táfelspicc

A panna cotta mindig remek alap egy kis játékra, így a levendulát is ki lehet benne próbálni. De ami a legfontosabb, nem magában.

1/2 l min. 30%-os tejszín
5 g zselatin
3 szál levendula
2 szál bazsalikom
1/2 citromfű klopfolóval szétnyomkodva
100 g cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai

A tejszínt 5 percig forralom a zöldfűszerekkel és a levendulával, majd eltávolítom őket. Belekeverem a zselatint és a cukrot, poharakba osztom szét a keveréket és 3 órára behűtöm.

3. legerősebb érv: Levendulafagylalt fehér csokoládéval és meggyel

Forrás: Táfelspicc

Ez most a kedvenc fagylaltunk, a geil csokoládét és a még geilebb levendulát olyan szépen kiegyensúlyozza a savanyú, friss meggy, hogy öröm nézni.

5 dkg durvára vágott fehér csokoládé
5 dl tejszín
4 szál levendula
10 dkg meggy kimagozva, durvára vágva

A tejszínt 5 percig forralom a levendulával, a virágokat eltávolítom. Felolvasztom a csokoládét, lehúzom a lángról, fokozatosan hozzáöntöm a tejszínt, elkeverem benne a meggyet. Fagylaltgépben, vagy a félóránként villával elkeverős (a fagylaltot műanyag tálban a fagyasztóba rakom és félóránként átkeverem ezt addig ismételve, amíg a masszát fagylaltnak ítélem) módszerrel fagylaltot készítek belőle.