Az egyáltalán nem megosztó főzelék

zöldbab főzelék
Vágólapra másolva!
A zöldbab főzeléket nem sújtja olyan átok mint a finomat. A zöldbab mindenki szerint finom, köszönhetően a sok fokhagymának.
Vágólapra másolva!

Senkit sem ismerünk, aki ne szeretné a zöldbab főzeléket, ezért most megmutatjuk hogyan készül el az igazi, paleo és vegán és minden hülyeségtől mentes változata. Rántással, fokhagymával, zsíros tejjel és ecettel, hogy máshogy?

Paprikától piros, fokhagymától illatos Forrás: Táfelspicc

A zöldbab lehet sárga is, ez most ne zavarjon össze senkit sem, és a főzelék vaj-, és ceruzababból is készülhet, a lényeg, hogy most van szezon!

Egy nagyanyai változat:

1 kg zöldbab megmosva, végei lecsipkedve és 2-3 centis darabokra vágva (ollóval egyszerűbb elvégezni a műveletet)
1 evőkanál liszt (a teljes kiőrlésű zabliszt teltebb ízt ad neki, mint a finomított búza)
1 evőkanál vaj
1 evőkanál kiváló minőségű édes fűszerpaprika
5-6 gerezd fokhagyma finomra vágva
3/4-1 l zsíros tej

1-2 evőkanál finom 10%-os alma vagy fehérborecet

A lisztet és a fokhagymát a vajon aranybarnára pirítom, belekeverem a paprikát, beleforgatom a babot, és kevergetve fokozatosan felöntöm annyi tejjel, hogy a főzelék selymesen krémesa legyen. 10 percnél tovább fölösleges főzni, a bab maradjon egy kicsit roppanós.

Ecettel ízesítem.

Van, aki tejfölösen habarja, akkor a vajon pirított finomra vágott vöröshagyma (1 kis fej) alapra öntött, kevés vízben ressre főzött babba (1 kg) liszttel (2 evőkanál) simára kevert, 2 gerezd finomra vágott fokhagymával ízesített 2 dl tejföl kerül és pár percig rotyogtatva azzal sűrítik be.