Filléres a házi gumicukor

gumicukor címlapkép
Vágólapra másolva!
A gyerekek szeretik a gumicukrot. Mi, felnőttek szeretjük a gyerekeinket és veszünk nekik gumicukrot, amit aztán titokban kieszünk a konyhaszekrényből. Ez az élet rendje. 
Vágólapra másolva!

Már több szülőtől hallottam, hogy óvodás gyermeküket költségkímélésből házilag készült gumicukorral jutalmazzák, amely összetevőit ráadásul maguk állíthatják össze. Gondoltam, ezt ki kell próbálni, hisz óvodás van a háznál, nem messziről kell tesztelőket iderángatni.

Lassan kevergetjük, míg a forrásponthoz elér Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Többféle recept kering közszájon, sőt, az internet is számos megoldást kínál. A lényeg a lé, amely a massza alapját adja. Van, aki sima bolti szörpöt kever ki, egyesek a házira esküsznek. A célratörő szülők kompótlével dolgoznak, de a dobozos gyümölcslé sem rossz választás.

Vegák is készíthetik

A sűrítőanyag több kérdést is felvet. Vegetáriánusok számára az állati eredetű zselatin tabu, hisz csontokból vonják ki. Bármilyen egyszerű dolgozni vele, érdemes más alternatívát keresniük. Számos gyógyszertárban kapható pektin, vagy élelmiszerboltokban cukorral bekevert változata. Ezt a heteropoliszacharidot húsos gyümölcsök, például birs, alma, körte; valamint húsos gyökerek, mint a sárgarépa és a murok sejtfalából állíthatják elő.

Szilikonformába töltjük Forrás: Origo

Bioboltokban kapható agar agar nevű szer is: ez tisztán növényi, tengeri vörösmoszatokból nyert poliszacharid-keverék, gélképző anyagnak használja az ipar. Aki emellett dönt, jól nézze meg a keverési arányokat, lényegesen erősebb, mint a zselatin.

Én szűrt szőlőlevet választottam, amelyet felmelegítettem, majd hozzáadva a zselatint lassú tűzön forrásig kevertem. Hogy ne csak egyféle színű gumicukor legyen – hisz a lányom imád szín alapján válogatni – az egyik főzéshez pár pöttynyi ételfestéket is felhasználtam.

Ha elhűlt, tegyük be a hűtőbe, könnyebb lesz kifordítani Forrás: Origo

Nem bonyolult művelet

Fel voltam készülve, hogy felhabzik, amit le kéne szedni, de ez elmaradt. Miután levettem a lángról, lassan kevergetve hagytam pár percet hűlni, majd az átöblített, nedvesen hagyott szilikonformákba öntöttem. Dermedés után simán tegyük be a hűtőbe, sokkal könnyebben kifordul a formából. Nyugodtan bedobhatjuk a fagyasztóba is, nem lesz tőle semmi baja, öt perc alatt fölenged, és fogyasztásra kész.

Tekintve a bolti gumicukrok 2500-3500 kilónkénti árát, érdemes odahaza belevágni, hiszen energiával, zselatinnal és gyümölcslével együtt is 500 forint alatt maradhatunk. Persze badarság volna ezt állítani, hogy ugyanolyan, mint a gyári, mert puhább a végeredmény, de ízre sokkal jobb is lehet és a cukrot elhagyhatjuk belőle.

"Apa, elvehetem az elsőt?" Forrás: Origo

Érdemes kísérletezni különböző alapanyagokkal, hiszen édesebbre vagy semlegesebb ízűre is készíthetjük, minden attól függ, mit akarunk megetetni a gyerekkel. Mivel elkészítése egyszerű, akár közösen is csinálhatjuk – lányom, Piroska is lelkesen asszisztált a készítésnél. Csak arra figylejünk, hogy a forró lét magukra ne rántsák.