Fagylaltot zöldborsóból? Igen, nagyon finom lesz!

zöldborsó
Vágólapra másolva!
Négy egyszerű, gyors, izgalmas zöldborsórecept, ha többet szeretne kihozni a tavasz legédesebb zöldségéből, mint eddig. Nem is gondolná, milyen csodát művel vele egy kis citromlé vagy menta. 
Vágólapra másolva!

Mindenkinek megvan az az érzés, milyen jó dolog friss, tavaszi zöldborsót pucolni. Amikor a borsóhüvelyt két ujjal összenyomom, szétpattan, és előbukkannak a füves-édes illatú, ropogós szemek. Az első adagot meg kell enni nyersen. Még a másodikat is. Aztán rájövök, hogy ennek így nincs értelme, ebből nem lesz főzelék. Éppen ezért egyszer csak szörnyen unalmassá válik: hüvelypattintás, borsószórás, újra meg újra.

Monoton műveletsor, mégis megéri.

Van két külön zöldség: az egyik, amit kiveszünk a fagyasztóból, és zacskóból öntünk a fazékba. Az is nagyon jó dolog novemberben főzeléknek, rizibizinek vagy levesnek. De van egy másik, ami ilyentájt jelenik meg a piacokon: a friss zöldborsónak teljesen más íze és állaga van, mint a fagyasztottnak, nyersen is finom, ropog, édes, íze, mint a meleg tavaszé.

Egyre csak fejtjük, de mindig elfogy Forrás: Ács Bori

Nem kéne szétfőzni

Ne legyenek félősek a piacon vagy a zöldségesnél: nyugodtan kérdezzék meg vásárlás előtt, megkóstolhatják-e a kiszemelt borsót. Ha száraz vagy keserű, esetleg szimplán ízetlen, ne vegyenek belőle.

Egyetlen módja van az igazán jó minőségű borsó elrontásának: a túl hosszú főzési vagy párolási idő.

Ha tényleg friss, nagyon gyorsan elkészül. Már 5-7 perc főzés elég neki, és ha vajon, nagyon kis vízzel pároljuk, akkor sincs szüksége többre. Talán említeni is sok lenne már, mennyivel ízesebb marad így, sőt, mennyivel több tápanyagot és vitamint tart magában.

Nem szabad szétfőzni, 5-7 perc elég Forrás: Ács Bori

Ugyanaz a zöldborsó, csak izgalmasabban

Az alábbi receptekben az alapvető borsós ételek izgalmasabb verzióit készítettem el. Rizibizi helyett kuszkuszsaláta, krémleves helyett fagylalt, párolt borsóköret helyett püré. A borsó nagyon édes zöldség, ezért az édesek mellett a sós és a savanykás ízek is nagyon jól passzolnak hozzá: a feta sajt, a citrom, a parmezán sajt és a füstölt szalonna.

Míg nálunk a borsó kötelező módon a petrezselyemmel jár kéz a kézben, addig Angliában a mentával. Nem mondanám, hogy az ő módszerük a jobb, mert főzelékbe csak a petrezselyem mehet mellé, de valóban fantasztikus páros az édes zöldség a mentával.

A zöldborsó és a kuszkusz jó cimborák Forrás: Ács Bori

Zöldborsós kuszkuszsaláta citrommal és bazsalikommal

Kuszkusz helyett bulgurral, tarhonyával vagy akár rizzsel is elkészíthetik ezt a salátát, sőt, adhatnak hozzá kockákra vágott uborkát is. Önálló fogásként is megállja a helyét, annyi íz van benne, de egyszerűbb sült húsok mellé is tökéletes.

Alapanyagok:

  • 200 gramm kuszkusz
  • 200 gramm zöldborsó
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • koktélparadicsom
  • nagy marék friss bazsalikom

A zöldborsót forrásban lévő vízbe öntöm, 5 percig főzöm, majd leszűröm és folyó, hideg vízzel átmosom, lehűtöm. A kuszkuszt egy fazékba öntöm, megsózom. Vizet forralok, és annyi vízzel öntöm le, hogy ujjnyi vastagon ellepje. Lefedem, és 10 percig állni hagyom. Egy kis befőttesüvegben összekeverem az olívaolajat, a citrom levét és héját, az áttört vagy apróra vágott fokhagymát, és sózom, borsozom. Egy nagy salátástálba borítom a megpuhult kuszkuszt, ráöntöm az öntetet, és alaposan átkeverem. Hozzáadom a borsót, belekeverem. Néhány koktélparadicsomot félbevágok, hozzákeverem, de ez el is maradhat. A végén egy nagy marék bazsalikomot tépkedek a salátába.

Mentás zöldborsópüré kétféleképpen

Az első, durvára aprított püré sült húsok mellé illik remekül, míg a másik pirítósra kenve vagy zöldségekkel mártogatva előételként működik. Nem, ez nem bébiétel, még ha annak látszik is.

Zöldborsópüré Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 200 gramm zöldborsó
  • 1 evőkanál vaj
  • egy marék friss mentalevél
  • só, bors

A zöldborsót a vajban körülbelül 5-10 perc alatt megpárolom. Sózom, borsozom, majd robotgépben rusztikusra aprítom, vagy egy szimpla krumplinyomóval összetöröm.

Ha a zöldborsóhoz hozzáadok 10 dkg natúr krémsajtot, például mascarponét vagy natúr krémsajtot, és egészen simára pürésítem, de minden mást ugyanúgy csinálok, mint az előbb, szuper szendvicskrémet vagy mártogatóst kapok.

Tejszínes-zöldborsós masnitészta füstölt szalonnával

Tízperces ebéd: míg a tészta fő, a mártás is simán elkészül. Tuti gyerekkaja, finnyás óvodásokon is teszteltük.

Zöldborsó masnitésztával Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 500 gramm masnitészta (farfalle)
  • 1,5 dl tejszín
  • 300 gramm zöldborsó
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 5 dkg parmezán
  • só, bors

Az apróra vágott szalonnát egy fazékba teszem, alacsony lángon kiolvasztom a zsírját, majd megpirítom. Hozzáadom a borsót, átkeverem, enyhén sózom és fedő alatt körülbelül 5-10 perc alatt puhára párolom. Felöntöm a tejszínnel és a felét kiveszem. Aprítógépben vagy egy botmixerrel pürésítem, majd visszaöntöm a fazékba. A tésztát éppen csak puhára főzöm, leszűröm, összeforgatom a borsós mártással, és sok reszelt parmezánnal tálalom.

Kókuszos zöldborsófagylalt

Ne valami bizarr dologra gondoljanak, hiszen szoktak hideg gyümölcsleveseket enni nyáron, nem? Sőt, a hideg zöldségleves sem valami vad újdonság. A zöldborsó annyira édes, hogy szinte határterületet képez a zöldségek és gyümölcsök között, ezért nemhogy hideg levesként, de fagylaltként is megállja a helyét.

Zöldborsós fagylalt? Igen! Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 3 dl zsíros habtejszín
  • 1,5 dl tej
  • 4 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 400 gramm zöldborsó

A tejből egy decit és a tejszínt a kókuszreszelékkel egy kis lábosba töltöm. A maradék fél deci tejet félreteszem. Felmelegítem, de nem forralom. Egy külön tálban elkeverem a tojások sárgáját a cukorral. A meleg tejes keverékből néhány kanállal a tojáshoz adok, elkeverem, majd folyamatos keverés közben a fazékba öntöm.

Alacsony lángon, kevergetve főzöm, míg be nem sűrűsödik. Közben a zöldborsót sós, lobogó vízben kb. 5-10 perc alatt megfőzöm, leszűröm. A félretett tejjel egészen simára turmixolom, ez percekig tarthat, de fontos, hogy olyan sima legyen, amilyen csak lehetséges. Összekeverem a borsópürét és a sodót. Hagyom langyosra hűlni, majd a hűtőbe teszem minimum 4 órára. Ekkor készítem el a fagylaltgépben, vagy a következőképpen: egy lapos műanyag tálban a fagyasztóba teszem, és félóránként átturmixolom egy botmixerrel. Ezt a műveletsort 2-3 órán át végzem, míg el nem érem a kívánt állagot.