Akár egy Budapest–Siófok-táv is több ezer kilométer hosszúra nyúlhat, legalábbis annak érezhetjük, ha gyerekkel utazunk. Vinnyogás, nyávogás, ordítás: „Éhes vagyok!” „Szomjas vagyok!” „Pisilni kell!” „Kiömlött, vizes lett a nadrágom!” „Ragad a kezem!”
„Csokis lett a hajam!”
„Leesett a kiflim!” „Inkább mást kérek!” - ilyenek hangzanak a hátsó ülésről.
Alapszabály, hogy az életrevaló szülő sehová nem indul el gyerekkel ennivaló nélkül, de sokszorosan igaz ez az autós utakra, még akkor is, ha csak száz kilométerről van szó. Rágcsálnivalónál jobban semmivel nem lehet lekötni a kölyköket, vagy ha mégis ellennének maguk, akkor is biztos, hogy ilyenkor tör rájuk a kínzó éhség.
Mióta egyszer jó ötletnek tűnt a pékségnél kakaós csigát venni a gyereknek reggelire, aki annak elfogyasztása után 120 kilométeren át nyüszögött, hogy még és még és még kér nedves törlőkendőt, tudom, mennyire nem mindegy, mit engedek enni az autóban.
A müzliszeletben az a jó, hogy nem túl édes, nem túl sós, viszont nagyon laktató és tápláló, tele van mindenféle jóval, amire a gyereknek szüksége van. Ehhez a recepthez szerencsére a sütőt sem kell bekapcsolni, csak néhány alapanyagot összekeverni és egy tálba nyomkodni. Bátran variálható aszerint, milyen pehely, mag, gyümölcs van éppen a boltban vagy otthon.
Alapanyagok:
A száraz összetevőket mind összekeverem egy nagy tálban. Egy lapos, de magas falú, szögletes tepsit vagy üvegtálat kibélelek sütőpapírral. A mogyoróvajat összeöntöm a mézzel és a mikróban összemelegítem, egészen addig, míg folyékony nem lesz. Közben néhányszor kiveszem és átdolgozom.
A keveréket a zabpelyhes mixre öntöm, és egy nagy fakanállal nagyon alaposan elkeverem, hogy a ragacsos, mogyoróvajas méz mindent bevonjon. Ne maradjanak száraz foltok. Az egészet a sütőpapírral bélelt tálba öntöm, és egy bögre aljával alaposan, egyenletesen belenyomkodom. A hűtőbe teszem. 1-2 óra múlva kiveszem, sütőpapírostul kiemelem az edényből, átteszem egy deszkára, és szeletekre vágom. A kész szeleteket visszateszem a hűtőbe további néhány órára. Ha rendesen összeállt, szobahőmérsékleten, dobozban tárolom.
Lényegében egy csöpögésmentes, kompakt hot dog ez. Nem találkoztam még gyerekkel, aki ne imádta volna a virslit, de azért próbáljunk olyat venni, ami javarészt húsból áll. Akinek hiányzik hozzá a ketchup vagy a mustár, vékonyan megkenheti vele a tésztát, mielőtt a virsli köré tekeri.
Alapanyagok:
A tésztához:
Egy nagy tálban felmelegítem a tejet, belekeverem a cukrot és az élesztőt. Hozzáadom a lisztet és a sót, nagy fakanállal elkeverem. Mikor összeállt, hozzáadom a felolvasztott vajat. Eldolgozom, majd deszkára borítom, pár percig gyúrom, míg egynemű, ruganyos tésztát nem kapok. Letakarom, és egy óra alatt a kétszeresére kelesztem. Ujjnyi vastagra nyújtom, majd vékony csíkokat vágok belőle. A csíkokkal körbetekerem egyenként az összes kis virslit. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, lekenem egy kis tejjel, majd 200 fokos, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütöm őket.
A virslis rolóból maradt tésztából nagyon vékony, szinte ropihoz hasonló grissiniket készítek úgy, hogy a tésztából vágott csíkokon két tenyeremmel egyet sodrok. Ezeket a csíkokat sorakoztatom a sütőpapíros tepsire, és ugyanolyan meleg sütőben sütöm, mint a rolókat. Körülbelül 10-15 perc alatt sülnek ropogósra.
Ezt a fasírtot hosszú, egész napos autóutakra találtuk ki, mikor a főétkezéseket is úgy kell megoldani, hogy a gyerek az autósülésbe van kötve. Ebben az ételben majdnem minden benne van, ami a kölyköknek egy étkezésre kell: zöldségek és hús is. A tippet olyan anyukáktól kaptuk, akiknek a sajátjai máskülönben nem rajonganak a zöldségekért, így viszont észre sem veszik, hogy megeszik őket.
Alapanyagok:
A zöldségeket egy kevés olajon, serpenyőben néhány perc alatt megfonnyasztom, hagyom langyosra hűlni. A tojással, a fűszerekkel, reszelt fokhagymával, zsemlemorzsával együtt a húshoz adom, alaposan eldolgozom. Ha rágcsának szánom, kis golyókat formázok belőle, morzsába forgatom, és úgy rakom sütőpapírral bélelt tepsire. Ha viszont szendvicsbetétnek képzelem el, lapos pogácsákat gyúrok. 220 fokos, előmelegített sütőben 40 perc alatt sülnek meg.
Vega változat: ha a húst konzerv csicseriborsóra cserélem, amelyet aprítógépben durvára darabolok, de minden mást hasonlóképpen csinálok, mint fent, húsmentesen is ugyanúgy működhet ez az étel. Ha túl nedvesnek érzem a masszát, 1-2 evőkanál lisztet adok hozzá.