Ezt csomagolja, ha gyerekkel autózik

autó étel gyerek
Vágólapra másolva!
Mit vigyünk az autós utakra, ami nem kenődik, és a gyerek biztosan megeszi, sőt még el is foglalja magát vele? Külön erre a célra fejlesztettünk ki kompakt recepteket. 
Vágólapra másolva!

Akár egy Budapest–Siófok-táv is több ezer kilométer hosszúra nyúlhat, legalábbis annak érezhetjük, ha gyerekkel utazunk. Vinnyogás, nyávogás, ordítás: „Éhes vagyok!” „Szomjas vagyok!” „Pisilni kell!” „Kiömlött, vizes lett a nadrágom!” „Ragad a kezem!”

„Csokis lett a hajam!”

„Leesett a kiflim!” „Inkább mást kérek!” - ilyenek hangzanak a hátsó ülésről.

Alapszabály, hogy az életrevaló szülő sehová nem indul el gyerekkel ennivaló nélkül, de sokszorosan igaz ez az autós utakra, még akkor is, ha csak száz kilométerről van szó. Rágcsálnivalónál jobban semmivel nem lehet lekötni a kölyköket, vagy ha mégis ellennének maguk, akkor is biztos, hogy ilyenkor tör rájuk a kínzó éhség.

Egy falat, ebből nem lesz maradék Forrás: Ács Bori

Na, nem mindegy, mit

Mióta egyszer jó ötletnek tűnt a pékségnél kakaós csigát venni a gyereknek reggelire, aki annak elfogyasztása után 120 kilométeren át nyüszögött, hogy még és még és még kér nedves törlőkendőt, tudom, mennyire nem mindegy, mit engedek enni az autóban.

A teljesség igénye nélkül ezeket ne:

  • ragacsos, csokoládés, cukormázas dolgokat
  • leveles péksüteményeket - iszonyúan morzsáznak
  • krémes, csöpögős töltelékkel rendelkező süteményeket, péksütiket - csöpög, kenődik
  • olyan szendvicseket, amelyek kenyérből, sok külön összetevőből készültek, ezekből minden kipotyog - „kiesett a sajtom!”
  • túl édes, cukros édességeket - nagyon szomjasak lesznek utána, ha pedig sokat isznak, minden benzinkútnál meg kell állni
  • túlságosan sós ételeket, ugyanezzel az indokkal
  • folyós, könnyen levet eresztő gyümölcsöket, például őszibarackot, dinnyét
  • könnyen félrenyelhető rágcsálnivalókat
  • szopogatós cukorkákat
  • túró rudit, illetve bármit, ami hő hatására olvadásnak indul vagy deformálódik
  • lecsavarható kupakos innivalót
  • bodzaszörpöt vagy vízhajtó teákat

Ezeket igen:

  • sótlan vagy semlegesebb ízű ropogtatni valókat, például grissinit
  • szendvicskrémmel megkent zsömlét vagy kiflit
  • olajos magvakat: mandulát, kesudiót, diót, persze sótlanul
  • aszalt gyümölcsöket: mazsolát, barackot, szilvát, banáncsipszet
  • könnyen tárolható gyümölcsöket és zöldségeket, például almaszeleteket, leszemezett szőlőt, hasábokra vágott répát, karalábét, uborkát
  • gyerekkézben éppen elférő natúr péksüteményt - görgess lejjebb a virslis roló receptjéért!
  • az előbbiek legnagyobb királya a falatnyi méretű pogácsa, mert nem morzsáz, csak ne legyen ez se túl sós - pogácsarecept itt.
  • gyerekkéz méretű fasírtot - görgess lejjebb a teljes étkezést egybefoglaló receptért!
  • szeletekre vágott, kemény típusú sajtot
  • keményre főtt tojást
  • müzliszeletet - akár házilag is elkészíthető, ráadásul sütés nélkül, görgess lejjebb a receptért!
  • cukor nélküli citromos limonádét

Mogyoróvajas müzli szelet

Még sütni sem kell Forrás: Ács Bori

A müzliszeletben az a jó, hogy nem túl édes, nem túl sós, viszont nagyon laktató és tápláló, tele van mindenféle jóval, amire a gyereknek szüksége van. Ehhez a recepthez szerencsére a sütőt sem kell bekapcsolni, csak néhány alapanyagot összekeverni és egy tálba nyomkodni. Bátran variálható aszerint, milyen pehely, mag, gyümölcs van éppen a boltban vagy otthon.

Tejtermék- és tojásmentes!

Alapanyagok:

  • 200 gramm zabpehely
  • 150 gramm puffasztott pehely (rizs-búza-árpa, bármi)
  • 100 gramm kókuszreszelék
  • 100 gramm mandula, durvára tört vagy szeletelt
  • 1 evőkanál lenmag
  • 100 gramm mazsola vagy más aszalt gyümölcs
  • 150 gramm mogyoróvaj
  • 70 gramm méz
  • ¼ teáskanál só

A száraz összetevőket mind összekeverem egy nagy tálban. Egy lapos, de magas falú, szögletes tepsit vagy üvegtálat kibélelek sütőpapírral. A mogyoróvajat összeöntöm a mézzel és a mikróban összemelegítem, egészen addig, míg folyékony nem lesz. Közben néhányszor kiveszem és átdolgozom.

Szeretni fogják, és biztosan elfogy Forrás: Ács Bori

A keveréket a zabpelyhes mixre öntöm, és egy nagy fakanállal nagyon alaposan elkeverem, hogy a ragacsos, mogyoróvajas méz mindent bevonjon. Ne maradjanak száraz foltok. Az egészet a sütőpapírral bélelt tálba öntöm, és egy bögre aljával alaposan, egyenletesen belenyomkodom. A hűtőbe teszem. 1-2 óra múlva kiveszem, sütőpapírostul kiemelem az edényből, átteszem egy deszkára, és szeletekre vágom. A kész szeleteket visszateszem a hűtőbe további néhány órára. Ha rendesen összeállt, szobahőmérsékleten, dobozban tárolom.

Pár falatnyi békesség a hátsó ülésen Forrás: Ács Bori

Virslis roló

Lényegében egy csöpögésmentes, kompakt hot dog ez. Nem találkoztam még gyerekkel, aki ne imádta volna a virslit, de azért próbáljunk olyat venni, ami javarészt húsból áll. Akinek hiányzik hozzá a ketchup vagy a mustár, vékonyan megkenheti vele a tésztát, mielőtt a virsli köré tekeri.

A felnőtteknek is jól fog esni Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

A tésztához:

  • fél kg liszt
  • 3 dl tej
  • 50 gramm vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 20 gramm friss élesztő vagy 1 zacskó szárított
  • A töltelékhez: kb. fél kg mini virsli
Minőségi virslivel csodálatos lehet Forrás: Ács Bori

Egy nagy tálban felmelegítem a tejet, belekeverem a cukrot és az élesztőt. Hozzáadom a lisztet és a sót, nagy fakanállal elkeverem. Mikor összeállt, hozzáadom a felolvasztott vajat. Eldolgozom, majd deszkára borítom, pár percig gyúrom, míg egynemű, ruganyos tésztát nem kapok. Letakarom, és egy óra alatt a kétszeresére kelesztem. Ujjnyi vastagra nyújtom, majd vékony csíkokat vágok belőle. A csíkokkal körbetekerem egyenként az összes kis virslit. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, lekenem egy kis tejjel, majd 200 fokos, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütöm őket.

Grissini, ugyanabból a tésztából Forrás: Ács Bori

Ropi ugyanebből a tésztából

A virslis rolóból maradt tésztából nagyon vékony, szinte ropihoz hasonló grissiniket készítek úgy, hogy a tésztából vágott csíkokon két tenyeremmel egyet sodrok. Ezeket a csíkokat sorakoztatom a sütőpapíros tepsire, és ugyanolyan meleg sütőben sütöm, mint a rolókat. Körülbelül 10-15 perc alatt sülnek ropogósra.

Zöldséges fasírtkák, gyereknek való méretben Forrás: Ács Bori

Zöldséges fasírt

Ezt a fasírtot hosszú, egész napos autóutakra találtuk ki, mikor a főétkezéseket is úgy kell megoldani, hogy a gyerek az autósülésbe van kötve. Ebben az ételben majdnem minden benne van, ami a kölyköknek egy étkezésre kell: zöldségek és hús is. A tippet olyan anyukáktól kaptuk, akiknek a sajátjai máskülönben nem rajonganak a zöldségekért, így viszont észre sem veszik, hogy megeszik őket.

Alapanyagok:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg zöldség (Itt: reszelt répa, karikákra vágott újhagyma és apró kockákra vágott kaliforniai paprika)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, őrölt paprika, őrölt római kömény

A zöldségeket egy kevés olajon, serpenyőben néhány perc alatt megfonnyasztom, hagyom langyosra hűlni. A tojással, a fűszerekkel, reszelt fokhagymával, zsemlemorzsával együtt a húshoz adom, alaposan eldolgozom. Ha rágcsának szánom, kis golyókat formázok belőle, morzsába forgatom, és úgy rakom sütőpapírral bélelt tepsire. Ha viszont szendvicsbetétnek képzelem el, lapos pogácsákat gyúrok. 220 fokos, előmelegített sütőben 40 perc alatt sülnek meg.

Nem folyatják szét a hátsó ülésen Forrás: Ács Bori

Vega változat: ha a húst konzerv csicseriborsóra cserélem, amelyet aprítógépben durvára darabolok, de minden mást hasonlóképpen csinálok, mint fent, húsmentesen is ugyanúgy működhet ez az étel. Ha túl nedvesnek érzem a masszát, 1-2 evőkanál lisztet adok hozzá.