Érik szőlő, most kenjen mustmézet mindenre!

mustméz szőlő peszmeg pekmez
Késsel jól kenhető
Vágólapra másolva!
Aki szőlőszüret idején musthoz jut, csak egyetlen dolgot készítsen belőle, aztán használja mindenhez, mert csodálatos. Itt a házi pekmez recept!
Vágólapra másolva!

Ha szüretelő rokonok, kedves szomszédok vagy szorgos nagymamák hozzám vágnának néhány liter mustot, én lennék a legboldogabb ember a világon, de sajnos idén nem kapok sehonnan. Pedig mióta kóstoltam mustmézet, legszívesebben ipari mennyiségekben állítanám elő itthon.

Ez a sűrű, fanyar-savanykás, mégis kicsit karamellás ízű szirup annyira jó dolog, hogy ha tehetném, mindenre rákenném.

Mivel idén még nem jutottam nagyobb tételben musthoz, házi körülmények között állítottam elő magamnak mustmézet. Minden cseppjéért odavagyok.

Egy tál otelló Forrás: Ács Bori

Pekmez, peszmeg

A török hódoltság idején terjedhetett el nálunk a pekmez, amelyből hangátvetéssel alakult ki az itthon elterjedt elnevezés: a peszmeg. Méznek ragacsos, sűrűsége miatt hívták, valójában valahol a szirup és a sűrű lekvár közé helyeznénk, ha az állagot szeretnénk meghatározni.

Késsel jól kenhető Forrás: Ács Bori

Az eljárás lényege, hogy a mustot nagyon alacsony lángon, sűrűn kevergetve, lassan az ötödére kell elforralni. A szőlőlé magas cukortartalma képezi ezt a sűrű állagot. Az eredeti receptben a főzés végén sütőtökdarabokat szórtak a lekvárrá sűrűsödött mustba. A

törökön kívül rengeteg más konyhában is megtalálható valamilyen formában,

a németek bodzából főznek hasonló szirupot, de jelen van a görög, spanyol, olasz és libanoni gasztronómiában is. Készülhet fehér vagy piros szőlőből is, én most ízes otellóból csináltam.

Mustméz

Alapanyagok kb. 1,5 dl-hez

  • fél kiló szőlő vagy 3-4 dl must

A szőlőt alaposan megmosom, leszemezem és összetöröm, majd szűrőbe teszem és kipréselem a levét. Vastag lábosba öntöm és egészen alacsony lángon, gyöngyöztetve főzöm.

A szőlő fajtájától függően körülbelül 30-40 perc múlva elkezd sűrűsödni,

ekkor már folyamatosan kevergetni kell. Mikor egészen sűrű lesz, elzárom alatta a lángot és steril üvegbe töltöm.

Salátához is mennyei Forrás: Ács Bori

Mit csinálok a mustmézzel?

Olíva olajjal, balzsamecettel keverve salátaöntetet készítek belőle, amit aztán rucolára vagy más zöld salátára csepegtetek, de sült sütőtökre, répára is nagyon jó.

Imádja majd a család Forrás: Ács Bori
  • Sajtra kenem.
  • Vajas pirítóst kenek meg vele.
  • Sült húst kenegetek vele.
  • Méz helyett teába, édességekhez, süteményekbe keverem.