A szocik elrontották, mi megfőztük a borsófőzeléket és a tojáslevest

tojásleves
Vágólapra másolva!
A képviselők figyelmét tapasztalati úton igyekezett felhívni a menzareform hibáira két szocialista politikus, mikor általuk reformáltnak gondolt ételeket kínáltak a Parlamentben. A kampányba bezavart néhány konyhai képzavar, amiket most igyekszünk tisztázni.
Vágólapra másolva!

Reform menüt készített és kóstoltatott Bangóné Borbély Ildikó és Heringes Anita az országgyűlési képviselőkkel hétfőn a Parlamentben. Az ellenzékiek célja, hogy a képviselők megtapasztalják, milyen a már szeptember óta működő menzareform.

Bírálat kóstoltatással

A kóstolásra vállalkozó képviselők közül néhány kitűnőnek, más nagyon rossznak ítélte a szocialista hölgyek által a menzareform elvei alapján készített menüt. Az ebéd tojáslevessel indult, majd zöldborsófőzeléket és fasírtot kínáltak második fogásnak.

Céljuk az volt, hogy azokkal a képviselőtársakkal, akiknek ízlik a reformebéd, aláírassanak egy kezdeményezést, amelyben a parlamenti menzán is az iskolás-és óvodásokéhoz hasonló újítások bevezetését indítványozzák. Az ételekhez használt receptekről nem árultak el pontos részleteket, de általános jellemzésük alapján arra következtethetünk, hogy sem az ételek eredeti receptjével, sem a reform által bevezetett szabályokkal nem voltak a politikus hölgyek tisztában.

Rántott leves vagy tojásleves? Só vagy kömény?

Az ételt főző Heringes Anita az MTI-nek elmondta, hogy a rendelet alapján a fogásokat nagyon kevés fűszerrel készítették, a tojásleves például alig tartalmaz köményt. Valószínűleg két levest kever a képviselő: az egyik a köménymagos rántott leves, amihez valóban elengedhetetlen a kömény, a másik a tojásleves, amibe viszont eredetileg - a legtöbb recept, például Horváth Ilona szerint - nem kell köménymagot rakni. (Bár elméletileg nincs akadálya.)

Tettünk bele köménymagot is, mert az nem árt Forrás: Ács Bori

A tojásleves klasszikus módon valamilyen zsiradékból és lisztből kevert, hagymás, pirospaprikás rántásból, valamint vízből, ecetből, tojásból és némi tejfölből áll. A menzareform, ahogy rovatunk korábbi cikkében olvashatták, elsősorban nem a fűszerek mennyiségét csökkenti az ételekben, hanem a só-és cukor, valamint a zsiradék arányát a zöldségekével szemben. Ha tehát reform-tojáslevest készítettek volna, akkor nem a kömény, hanem a só mennyiségét kellett volna csökkenteniük az elkészítéskor.

Fehér vagy teljes kiőrlésű liszt?

A fűszermegvonáson túl még egyetlen konyhai titkot árultak el a kampány kiötlői. Felhívták a figyelmet arra az ellentmondásra, miszerint a zöldborsó főzelék fehér liszttel, a fasírt viszont teljes kiőrlésű kenyérrel kellett, hogy készüljön az általuk szerzett reform receptek szerint.

Zöldborsófőzelék fasírttal Forrás: Ács Bori

Valószínűleg azért lehetett ez így, mert míg a zöldborsófőzelékbe fejenként elhanyagolható mennyiségű liszt szükséges, addig a fasírt jelentősebb mennyiségű kenyeret igényel, és inkább az összbevitelre koncentráltak a receptek reformálói.

Jól is lehet

Egy ehhez hasonló menünek egyáltalán nem kell rossznak lennie akkor sem, ha kevesebb sóval készül. A tojáslevesben a hagyma, a paprika és a tojás saját íze dominál, valamint az ecet savanyúsága, nem a só, a zsiradék pedig nyugodtan lehet olaj.

A fasírt jó minőségű, finom, ízes húsból akár teljes kiőrlésű kenyérrel is remek lehet. A zöldborsófőzelékhez nem kell sem sok só, sem sok liszt, inkább maga a borsó és a friss petrezselyem határozza meg az ízeket, melyek közül egyik sem egészségtelen.

Tojásleves

Alapanyagok 4 főre:

  • egy evőkanál olaj
  • egy evőkanál liszt
  • egy kiskanál piros paprika
  • egy fej hagyma
  • 4 tojás
  • ecet
  • tejföl
Ez egy finom tojásleves Forrás: Ács Bori

A hagymát finomra vágom, az olajon megpárolom. Belekeverem a piros paprikát, majd folyamatos keverés mellett a lisztet is. Kissé megpirítom, felöntöm vízzel, enyhén sózom és felforralom. Ecettel ízesítem, majd a tojásokat egyenként beleütöm. Halkan rotyogtatva kb. 5 perc alatt megfőzöm.

A klasszikus zöldborsófőzelék szintén gyerekjáték: egy kis szívvel készítve nagyon finom ebéd.

Elkészítési idő: 15 perc

Alapanyagok:

  • 500 g zöldborsó,
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál liszt
  • 1 dl tej
  • 1 csokor petrezselyem
  • cukor (opcionális, függ a borsó édességétől)

A zöldborsót a vajon fedő alatt puhára párolom. Rászórom a lisztet, sózom és ha nagyon kell egy kiskanál cukrot szórok rá, de ha finom a borsó, bátran hagyjuk ki. Tejet és annyi vizet öntök rá, ami ellepi és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. 3-4 percig főzöm.