Vágólapra másolva!
Ami nélkül nincs menü, ami alátámasztja a vacsora egyensúlyát, ha nem lenne az asztalon, minden felbillenne, még sincs soha főszerepben. Pedig van róla mit beszélni: könnyű elrontani, és ezerféleképpen készítik.
Vágólapra másolva!

Már ment a vajpuha karajsült, a tökéletes bejgli és sok más, elméletileg nehezen elkészíthető étel, amikor normális krumplisalátát még mindig nem tudtam készíteni. A krumplisaláta-receptek mindent érzésre írnak le, sehol egy precíz útmutató, ami segítene egy bénázó kezdőnek, aki valamiért ezt a témát pont nem érzi. Anyuk, mamák is a legnagyobb hanyagsággal, mintegy mellékesen készítik el, miközben halat rántanak, húst göngyölnek, zserbót rétegeznek.

Hagymával vagy anélkül? Forrás: Ács Bori

És mindig tökéletes lesz. Pedig a krumplisaláta nem tűr hanyagságot: túlfő, ha nem figyelünk, nem jön le a héja, ha nem forrón pucolunk, és sós vagy sótlan lesz, beissza vagy kidobja a sót, ha nem gondosan fűszerezünk.

A krumplisaláta a karácsonyi menü mankója

A krumplisaláták az egyszeri háziasszony karácsonyi menüjének legnagyobb segítségei.

Reggel, vagy előző nap is elkészülhet, kivárja a sorát, sőt érés, hűlés közben egyre csak jobb lesz. Így a ház asszonya nyugodtan koncentrálhat a húsokra, az ajándékcsomagolásra vagy a fadíszítésen való veszekedésre - mindre marad idő.

Elromolhat egyáltalán?

Bonyolult kérdés, létezik-e elrontott krumplisaláta, hiszen ezt a műfajt is mindenki másképp szereti. Van, aki éppen hogy kicsit szétfőzi, hogy a krumplik széléből letört darabok sűrítsék a mártást. Más a precízen különálló, éppen készre főtt karikákat szereti, amiket egyenletesen fed be a szósz. Készülhet viszont úgy is, hogy félig szétfő, félig kemény marad, amit senki nem szeret.

Mézes, mustáros Forrás: Ács Bori

És nem az állag az egyetlen pont, amin elbukhat:

a krumplis ételeknél a só ideális mennyiségét is nehéz eltalálni csakúgy, mint a savanyú ízek harmóniáját.

A receptek is minden háznál máshogy szólnak: itt a hagymás-ecetes, ott a majonézes megy, de olyan is van, ahol a kettő egyesül, és a krumplit hagyma, ecet és majonéz egyszerre kíséri.

A krumplin múlik minden

Az első és legfontosabb pont tehát a krumpli fajtája. Nem lehet jó krumplisalátát készíteni, csak és kizárólag kiflikrumpliból. Sárga krumpli, sütnivaló krumpli nem lesz jó, szétfő, kemény marad, szeletelhetetlen lesz.

Csak a kifli! Forrás: Ács Bori

Még ezt is el lehet rontani, de viszonylag nehezen. Meghatározhatatlan, mennyi idő alatt puhul meg, ezért muszáj ott lenni mellette, és ötpercenként megszurkálni. Ha könnyedén szalad bele a villa, jó.

Az életveszélyes krumplipucolás

A következő ponton sem megengedett semmiféle hanyagság:

a krumpli héja ugyanis csak forrón húzható le könnyedén.

Miután a forró vizet leöntöttük róla, azonnal neki kell állni a pucolásnak. Két biztonságos módszer létezik: az egyik a hőálló gumikesztyű, a másik pedig, hogy egy villát szúrok a krumpliba, az egyik kezemmel tartom, az ügyesebbikkel pedig egy kés segítségével húzom a héjat.

Égeti a kezünket Forrás: Ács Bori

Ezen a ponton érdemes kitekinteni az angol krumplisalátákra, amikhez jórészt tisztított, de pucolatlan krumplit használnak, mondván, a héj rengeteg ízt tartalmaz, amitől kár lenne megfosztani a salátát, ráadásul az étel textúráját is érdekesebbé teszi.

A szeletelés

A szeletelés már rugalmasabb pont, ez éppen várhat: sőt. Minél hidegebb a krumpli, annál jobban szeletelhető. Hogy elegáns, vékony vagy rusztikus, vastag karikákra, esetleg kockákra szelünk, az már ízlés dolga.

Vastag szeletekre Forrás: Ács Bori

Az ellenvélemény szerint viszont fontosabb az íz, mint a küllem, az öntetet pedig sokkal jobban magába szívja a meleg krumpli, mint a hideg.

Bajor krumplisaláta

A bajor Forrás: Ács Bori

Ez az a saláta, amit Ausztriában a Wiener Schnitzel mellé adnak, egy furcsa átmenet a főzelék és a saláta között. Bő szaftja van, és általában langyosan tálalják. Sokfelé kerül alá pirított császárszalonna is, de akkor már alig-alig nevezhető köretnek.

Alapanyagok:

  • fél kg kiflikrumpli
  • 2,5 dl húsleves
  • 3 evőkanál fehérborecet
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • fél fej hagyma
  • egy kiskanál mustár
  • só, bors, snidling

A krumplit héjastul hideg vízben felteszem főni, éppen puhára főzöm. Leöntöm róla a levet, és még forrón lehúzom a héját. Ha kihűlt, felszeletelem. A hagymát is vékony szeletekre vágom, a mustárból, olajból, ecetből, sóból, borsból öntetet keverek. Egy nagy serpenyőben felforralom a húslevest, beleteszem a krumplit, összeforgatom, hozzáadom a többi alapanyagot, néhány perc alatt összeforralom az egészet, majd hagyom langyosra hűlni, mert úgy a legjobb.

Majonézzel, hagyma nélkül

A majonézes krumplihoz házi majonéz kell, amit nem túl nehéz elkészíteni, viszont milliószor jobb a boltinál.

Itt olvasható egy pontos útmutató majonéz készítéséhez, de aki nem akar olvasgatni, annak íme egy tömör recept:

Házi majonéz

Alapanyagok:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl étolaj
  • egy csipet só
  • egy csepp mustár
  • egy kiskanál citromlé

A tojás sárgáját a mustárral, habverővel, kézzel vagy robotgéppel keverni kezdem, majd cseppenként, nagyon lassan hozzáadom az olajat. Mikor elkezd sűrűsödni, és az olaj felét felvette a tojás, gyorsabban adagolom. A végén citromlével, sóval ízesítem.

Majonézes krumpli

Majonézes Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 1 kg nem szétfővő krumpli
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • só, bors
  • 1 citrom leve és lereszelt héja
A citromhéj megdobja Forrás: Ács Bori

A krumplit héjastul megfőzöm, még forrón meghámozom, majd hagyom kihűlni. Felszeletelem, majd a többi alapanyagból kevert öntettel meglocsolom. Fogyasztás előtt néhány órán át lefedve a hűtőben pihentetem.

Mézes-mustáros krumplisaláta

Itt kocka, ott szelet Forrás: Ács Bori

Létezik krumplisaláta az ecetesen vagy majonézesen túl is: például ez a mézes-mustáros. Édes és savanyú, így remekül passzol a karácsonyi menühöz, bármi is legyen éppen a főétel.

Alapanyagok:

  • 1 kg kiflikrumpli
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 evőkanál angol mustár
  • 2 evőkanál mustármagos mustár
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • só, bors

A krumplit héjastul megfőzöm, forrón pucolom, hűvösen szeletelem, épp, mint az előző esetekben. A mézből, mustárból és a többi alapanyagból öntetet keverek, és a krumplira locsolom. Összeforgatom, és néhány órát állni hagyom, mielőtt tálalnám -

higgyék el, érdemes kis plusz figyelmet ráfordítani,

meghálálja, még emlékezetesebbé teszi az ünnepet.