Ez az igazi müzli, jobb, mint bármelyik a boltban!

zabpehely müzli
Vágólapra másolva!
Esszük, esszük, de nem is tudjuk, mi volt eredetileg. Ilyen étel a müzli is: a mai verziókban néha már nem is találni zabpelyhet, csak puffasztott, cukros gabonákat. A százéves recept egészen másképp néz ki. 
Vágólapra másolva!

A mai dobozos müzlik sokszor már eltávolodtak az egészség fogalmától. Nem is gondolnánk, de eredetileg

egy svájci orvos, Maximilian Oscar Bircher-Benner írta fel a receptet a szanatóriumi betegeinek Zürichben, a XX. század első éveiben.

Mazsolát vagy mogyorót, kukoricapelyhet nem tett bele, csak néhány alapanyagból állt az egész, a fő összetevő pedig mégcsak nem is a zabpehely, hanem az alma volt. Ennek az eredetinek továbbfejlesztett, sokfelé ma is kedvelt változata az úgynevezett overnight oats, ami egy egész éjszakán ázott zabpehelyből álló reggeli.

Ilyen az eredeti müzli Forrás: Ács Bori

Ez egy krémes, pudingszerű étel, nem is hasonlít ahhoz, amit mi müzlinek nevezünk. Itthon a granolát hívjuk így, amiben a zabpehely ropogósra van pirítva, és csak közvetlenül a fogyasztás előtt keverik össze valamilyen folyadékkal.

Az eredeti Bircher müzli

Alapanyagok egy személyre:

  • egy evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál víz
  • 2 kicsi vagy 1 nagy alma
  • fél citrom leve
  • egy kanál édesített sűrített tej
  • 2 evőkanál aprított mandula vagy mogyoró

A zabpehelyre öntöm a vizet, egy éjszakára félreteszem. (Valójában sokkal gyorsabban beszívja a nedvességet, már körülbelül 20 perc után.)

Több az alma, mint a zab Forrás: Ács Bori

Másnap reggel belekeverem a citrom levét, és egyenesen ebbe a reszelem az almát – héjastul. Egy kanál sűrített tejet és aprított magvakat adok hozzá. A sűrített tej a dietetikai tudományok mai állása szerint vétek, de

Bircher doktor korában még ez volt a legbiztonságosabban tárolható tejtermék.

A mai változata ennek inkább egy nagy kanál sűrű joghurt és egy kevés méz.

Mézes granola receptet itt, éjszakai zabpehely és kakaós granola receptet pedig ebben a cikkben találnak.