A mézeskalács ízéért megőrül a világ

pumpkin spice receptek
A japánok szeretik, nagyon édes és nagyon sós
Vágólapra másolva!
Sült krumpli édes, fűszeres karamellöntettel, fahéjas-gyömbéres müzlik, mustárok, csokik, mi értelme van ennek? Amerika szerint ettől lesz mindennek őszies hangulata, hát kipróbáltuk, jó-e ez nekünk.
Vágólapra másolva!

Amikor elkezdődik az október, az angolszász gasztronómiai kultúra a világ termékfejlesztőivel karöltve teljesen megbolondul. Ilyenkor indul el a pumpkin spice szezon. Már az elnevezés is teljesen félrevezető, ez a kifejezés ugyanis egy fűszerkeveréket takar, ami nagyon hasonlít arra, amit mi karácsonykor a mézeskalácsba teszünk.

Mindenbe megy a bűvös fűszerkeverék Forrás: Ács Bori

A nevét arról az Amerikában ilyenkor népszerű, hálaadáskor pedig kötelező sütőtökös pitéről kapta, amit őrölt fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel ízesítenek.

A süteményhez tartozó fűszerkeverék évek óta minden októberben önálló életre kel,

a sütőtököt néha már el is hagyja maga mellől, és mindenbe, de komolyan, szinte minden létező ételbe belopja magát a kávétól a gabonapelyheken át a csokikon keresztül egészen a sajtkrémig. Amikor néhány hete felröppent a hír, hogy Japánban már a Mekiben is mézeskalácsos öntettel adják a sült krumplit, biztos volt, hogy ezt muszáj lesz kipróbálni itthon.

Mi is az a pumpkin spice?

A fűszerkeverék, ami a fél világ szerint egyet jelent az ősszel, valamivel egyszerűbb, mint a mi mézeskalács-keverékünk: általában a legnagyobb részt a fahéj teszik ki benne, utána az őrölt gyömbér következik, és egy kevés őrölt szegfűszeg. Néha némi őrölt szerecsendió és szegfűbors is is akad benne, de csak a három fő összetevő a biztos. Annyiban különbözik így a mi fűszerkeverékünktől, hogy nagyobb arányban kerül bele gyömbér, ettől a mi ízlésünknek markánsabb, pikánsabb lesz a végeredmény.

Magyarországon először a fűszeres tejes kávé lett népszerű Forrás: Ács Bori

Egy recept a sok közül annak, aki a pontos arányokra kíváncsi:

  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • fél teáskanál őrölt szegfűbors
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • fél teáskanál őrölt szerecsendió

Termékfejlesztők októberi elmebaja

A teljesség igénye nélkül muszáj felsorolnunk, milyen termékekből jelenik meg ősszel Amerikában és Angliában pumpkin spice kiadás: csipsz, popcorn, müzli, kukoricapehely, müzliszelet, instant zabkása, tea, kávé, bonbon, csokoládé, keksz, joghurt, puding, és – ami talán még a sós sült krumplinál is bizarrabb – mustár.

Kipróbáltunk néhány ízkombinációt a legnépszerűbbek közül, hogy Önöknek már ne kelljen,

vagy éppen ellenkezőleg.

Müzligolyó mézeskalácsos fűszerekkel

Mivel az őszi fűszerőrület főleg a reggeli-gabona vonalat támadja, ebből a kategóriából is kellett választani valamit a próba kedvéért. A müzligolyó vagy eredeti nevén energiagolyó ízei elég jól variálhatók, így zökkenőmentesen idomulnak hozzá ezek a fűszerek is. Voltaképpen olyasmiről van szó, mint egy sütés nélkül készülő müzliszelet, csak kis falatkákban fogyasztható.

Zabpelyhes, aszalt gyümölcsös golyó, sós és fűszeres Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 100 gramm nagy szemű zabpehely
  • 100 gramm kókuszpehely vagy reszelék
  • 125 gramm mogyoróvaj
  • 50 gramm aszalt áfonya (vagy meggy, vagy bármilyen más aszalt gyümölcs, ha nagy, összevagdosva)
  • 50 gramm mazsola
  • 100 gramm méz
  • 50 gramm lenmag
  • 1 teáskanál a fent leírt fűszerkeverékből
  • 1 csipet só
Energiabomba őszi fűszerekkel Forrás: Ács Bori

Az alapanyagokat tálba mérem, és egy nagy spatulával alaposan elkeverem úgy, hogy a méz és a mogyoróvaj mindenütt bevonja a száraz alapanyagokat. Lefedem a tálat, és fél órára a hűtőbe teszem.

Amikor lehűlt, a masszából kis golyókat gyúrok.

A hűtőben, zárt dobozban sokáig eláll.

Sült krumpli édes szószokkal

Boldogan hallottam, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki számára kamaszkorában a gasztronómiai élvezetek csúcsát a mekis fagylaltba mártogatott sült krumpli jelentette. Már tavaly előrukkolt a McDonald's néhány országban a csokoládészószos sült krumplival, ezt idén Japánban sikerült fokozni: a csokoládéöntet mellett egy fahéjas-gyömbéres-szegfűszeges szószt is locsolnak a sós hasábra. Mivel a sós és édes ilyen elképesztően szélsőséges párosítását még elképzelni sem tudtam, muszáj volt kipróbálnom, de lehetséges, hogy ez még nekem is sok.

A japánok szeretik, nagyon édes és nagyon sós Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • krumpli
  • olívaolaj

A csokiszószhoz:

  • 50 gramm cukor
  • 30 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 1,2 dl víz
  • 25 gramm csokoládé

A mézeskalácsos karamellszószhoz:

  • 10 dkg cukor
  • 50 gramm vaj
  • 1,2 dl tejszín
  • 1 kiskanál fűszerkeverék
  • 1 nagy csipet só

A csokoládészószhoz a cukrot és a kakaóport simára keverem a vízzel, egy kis lábosban felforralom, és lehúzom a lángról. Beleteszem a csokoládét, addig keverem, míg fel nem olvad.

A karamellhez egy magas, vastag aljú lábosban hagyom megolvadni a cukrot,

nem kevergetem, hanem szépen megvárom, míg bugyogni nem kezd, majd lassan borostyánszínűvé válik. Míg a cukor karamellizálódik, a kezem ügyébe készítem a felkockázott vajat és a felforrósított tejszínt. Amikor a cukor borostyánszínű, belekeverem a vajat, a sót és a fűszereket, addig keverem, míg fel nem olvad a cukorban a vaj.

Közepes buri, csokiszósz, karamellszósz, fűszerek: jöhet? Forrás: Ács Bori

Ha ez megvan, a lábost lehúzom a lángról, és a tejszínt is hozzákeverem. A krumplit megpucoltam, előbb szeletekre, majd a szeleteket egymásra fektetve hasábokra vágtam. Sütőpapíros tepsire szórtam, lefújtam olajjal, megsóztam, 200 fokosra előmelegített sütőbe toltam, és körülbelül 20 perc alatt megsütöttem. A szószokkal locsolva tálaltam.

Fűszeres-sós sült sütőtök

Tavaly hosszasan áradoztam a sütőtök végtelen variációs lehetőségeiről, de nem gondoltam, hogy idén mézeskalácsízűt fogok sütni. A végeredmény egyáltalán nem rossz, sőt: saláta-alapanyagnak rukolával, magokkal, vagy feltétnek kuszkuszhoz, magában fetával, kecskesajttal, mindenhogy jó.

A sütőtökhöz megy a legjobban Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 1 kg sütőtök
  • 1 nagy evőkanál fűszerkeverék (lásd a receptet feljebb)
  • 1 kevés Cayenne-bors vagy csilipor (elhagyható)
  • só/barna cukor
  • olívaolaj

A tököt meghámozom, felkockázom, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra teszem. Meglocsolom olívaolajjal, és alaposan összeforgatom, hogy mindenütt bevonja. (Még egyszerűbb ez a feladat olajspray-vel, itt írtam le, hogyan lehet házilag készíteni.) Megszórom a fűszerkeverékkel, és aszerint, hogy sósan vagy édesen szeretném, sózom vagy megszórom barna cukorral. Ha sósan eszem, csiliporral is megszórom. Körülbelül 20 perc alatt puhára, de nem pépesre sütöm.

Chiapuding sütőtökkel és mézzel

Az egészséges csodapuding annyira semleges ízű, hogy erősen igényli a bátor fűszerezést, így nagyon megy hozzá a mézes sütőtök és a fűszerek.

Egészséges puding fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel Forrás: Ács Bori

Alapanyagok (egy adaghoz):

  • 2 csapott evőkanál chiamag
  • 2 dl tej, joghurt vagy mandulatej
  • 1 kiskanál méz
  • 1 evőkanál sült sütőtök püré
  • 1 kevés a fenti fűszerkeverékből

A magokat elkeverem a tejjel és a fűszerekkel, és állni hagyom egy éjszakát, de minimum 3-4 órát. A tetejére sütőtökpürét kanalazok, mézet csorgatok, és tökmagot szórok.

Mézeskalács (pumpkin spice)-fűszeres receptjeink korábbról:

Mézeskalácsos müzli

Mézeskalács-latte

Fűszeres magok