Praktikus és elegáns: tésztában sült pástétom, karácsonyra

tésztában sült pástétom paté
Ütős és puccos karácsonyi fogás
Vágólapra másolva!
Lehet nagyon puccos és egyszerű is, készülhet bármilyen húsféléből és többféle ízesítéssel: a pástétom mindenképpen szép és praktikus ünnepi étel, karácsonyra vagy szilveszter estére is jól jöhet.
Vágólapra másolva!

Ha kell egy étel karácsonyra vagy szilveszterre, ami először is praktikus, mert egy hétig is eláll a hűtőben, bármikor elő lehet kapni, ha vendégek esnek be, ugyanakkor

nagyon elegáns, szinte puccosan ünnepi étel,

ennek megfelelően egy szelet is teljes étkezésnyi energiát tartalmaz, akkor ezek a pástétomok.

Ütős és puccos karácsonyi fogás Forrás: Ács Bori

Lehet tésztában sült vagy hájba burkolt, sertés vagy vadas, a műfaj óriási teret ad a kísérletezésnek és fantáziának. Elég az alapszerkezetet megérteni és a legfontosabb szabályokat betartani, a részleteket már úgy állítjuk össze, ahogy kedvünk tartja.

A hús és a formája

Julia Child szerint a paténak vagy pástétomnak két meghatározó tulajdonsága van: "amitől a paté paté lesz". Az egyik, hogy kerülnie kell bele valamilyen alkoholnak. A francia konyhában ez a leggyakrabban konyak, de jól passzol hozzá, különösen a májas pástétomokhoz a tokaji aszú vagy más likőr is.

A tésztához először vajat morzsolok liszttel Forrás: Ács Bori

A másik legfontosabb alap, hogy többféle és mindenekfelett többféle állagú húsnak kell benne lennie. Egy darált, egy apróra vágott, és egy nagyobb darabokban hagyott húsféle is kell, hogy legyen benne. A leggyakrabban az egyik alkotóelem máj vagy valamilyen vadhús, például őz, nyúl vagy fácán.

Majd összegyúrom a tojással Forrás: Ács Bori

A lent leírt alaprecept csirkéből készült, de sokkal jobb lesz, ha a mell vagy a comb súlyának megfelelő mennyiségben vadat használnak hozzá.

Fűszerek és kiegészítők

Az ízesítést aztán természetesen érdemes a hússal és az alkohollal harmonizálva beállítani,

lehet zöldfűszeres, vagy ha vaddal készül, borókabogyós,

a lényeg, hogy ne legyen sokféle fűszer benne, hiszen itt a húson magán van a hangsúly.

A húskeverék háromféle állagú húsból áll Forrás: Ács Bori

Ugyanez a helyzet a kis kiegészítőkkel: mivel a paté lényege az állagok izgalmas váltakozása, jól illik bele egy kevés édeskés aszalt gyümölcs és valamilyen olajos mag. Lehet ez aszalt szilva, meggy, barack, pisztácia, mandula vagy dió, a fontos, hogy egészen kevés kerüljön bele, nehogy elvigye a show-t.

Miben süljön?

A legjobb a kerámia pástétomforma, aminek teteje is van, aki van olyan szerencsés, hogy örökölt ilyet, kotorja elő!

A tésztát vékonyra kell nyújtani Forrás: Ács Bori

A második legmegfelelőbb eszköz a hosszúkás őzgerinc- vagy gyümölcskenyérforma. Ennél már

csak arra kell figyelni, hogy alaposan ki legyen bélelve sütőpapírral,

és hogy lemérjük az űrtartalmát, nehogy abba a helyzetbe kerüljünk, hogy a töltelék több lett, mint amennyit a forma elbír.

Kibélelem a tésztával a formát Forrás: Ács Bori

Ha nincs semmilyen forma otthon, akkor sem kell szomorkodni: elég az egész tésztát téglalappá nyújtani, alulról, felülről majd két oldalról ráhajtani a a tésztát, mintha ajándékot csomagolnánk, majd az egészet megfordítani, és egy akármilyen tepsibe betenni. A kenés, szurkálás kötelezettsége innentől megegyezik a formában sült verzióéval.

Tészta helyett

Akinek egyáltalán nincs kedve a tészta összeállításával, nyújtogatásával bajlódni, egyszerűen bélelje ki a formát hajszálvékony szalonnaszeletekkel, süsse így a pástétomot, semmivel nem lesz rosszabb a végeredmény - sőt.

Megtöltöm a húsos keverékkel Forrás: Ács Bori

Van olyan recept, amely mindkettőt alkalmazza: előbb tésztával béleli ki a formát, majd kirakja szalonnaszeletekkel, és erre következik a töltelék.

Tésztában sült csirkepástétom

Alapanyagok:

Lefedem a másik tésztalappal Forrás: Ács Bori

A tésztához:

  • 250 gramm liszt
  • egy teáskanál só
  • 100 gramm zsír vagy vaj
  • 3 tojássárgája
  • fél dl hideg víz

Először a tésztát készítem el. A fagyos vajat vagy zsírt apró kockákra vágom, és egy tálba teszem. Hozzáadom a lisztet és a sót.

A tojássárgájákat egy külön kistányérban felverem a hideg vízzel.

A vajat elmorzsolom a sós liszttel úgy, hogy zsemlemorzsa állagú tésztát kapjak. Hozzáadom a tojásos keveréket, és az egészet gombóccá gyúrom. Alaposan becsomagolom egy fóliába, és a hűtőbe teszem, amíg elkészítem a húsos keveréket.

Karácsonyfát is teszek rá, hogy csinos legyen Forrás: Ács Bori

A töltelékhez:

  • 500 gramm csirkecombfilé
  • 150 gramm csirkemellfilé
  • 200 gramm szalonna
  • fél dl konyak
  • (100 ml száraz vörös bor)
  • 100 ml habtejszín
  • 1 tojás sárgája
  • fél teáskanál só
  • bors
  • egy nagy evőkanál vörös áfonya
  • egy nagy evőkanál pucolt, sótlan pisztácia
  • fél kiskanál őrölt szegfűbors
  • egy tojás sárgája a kenéshez

Ha előző este eszembe jut, a húsokat csíkokra vágom, és a konyak- vörösbor keverékébe pácolom, így tartom a hűtőben másnapig. Ha nem, akkor a csirkecombot ledarálom, a csirkemellet falatnyi darabokra vágom, a szalonnát pedig egészen kicsi, néhány milliméteres kockákra vagdosom fel. Az egészet tálba teszem a konyakkal (ebben az esetben a bor kimarad), hozzákeverem a tojást és a tejszínt, a fűszereket, a pucolt pisztáciát, valamint a vörösáfonyát is. A keveréket a hűtőbe teszem, amíg a tésztával foglalkozom.

A sütőformát vagy tepsit kibélelem sütőpapírral.

A tésztát kiveszem a hűtőből.

Lemérem, és ha formát használok, a tészta egyharmadát visszacsomagolom, visszateszem a hűtőbe. Ha formát használok, igyekszem akkorára nyújtani, hogy egy-két centiméterrel túllógjon majd, miután kibéleltem vele belülről.

Megsült, egy éjszakát aludt a hűtőben Forrás: Ács Bori

Ha nem használok formát, akkor elég egy darabban kinyújtani az egész tésztát, de így is szebb lesz, ha téglalap formájúra, és maximum 3 milliméter vastagságúra nyújtom.

A kinyújtott tésztát a sodrófára tekerem, így emelem a formára.

Óvatosan belenyomkodom, az oldalaihoz is finoman hozzáillesztem a tésztát, majd a kilógó részek mentén egyenesre vágom. Kiveszem a hűtőből a húsos keveréket, és a tésztával kibélelt formába öntöm.

Tésztában sült pástétom pisztáciával, vörösáfonyával Forrás: Ács Bori

Elegyengetem a tetejét. A félretett, kisebbik darab tésztát is kiveszem, és a tetejére illesztem, majd enyhén bevizezett ujjakkal alaposan összenyomkodom a két tésztadarab széleit, nehogy sülés közben szétnyíljanak. A levágott tésztaszéleket összegyúrom, kinyújtom, és karácsonyi formát szaggatok belőle. A tészta tetejét lekenem egy felvert tojás sárgájával, majd rányomkodom a kiszaggatott formát, és azt is lekenem.

Egy hosszú hústűvel mindenütt végigszurkálom a tésztát, nehogy a belül keletkező gőz szétrepessze a tetejét.

A sütőt előmelegítem 180 fokosra, a formát lefedem alufóliával, így sütöm körülbelül egy órán át, majd leveszem a fóliát, és tovább sütöm, míg szép, arany színű nem lesz. Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap már szeletelhető lesz.

Tavaly a rusztikusabb rokonokat, az angol húsos pitéket vettük sorra, azok közül is érdemes szemezgetni.