Első randi a konyhában? A csirkével nem lehet bukni

tortilla randi narancs
Vágólapra másolva!
Főzős randi? Az mostanság nagyon menő. Nem csak a vállak érnek össze a konyhában, hanem jól is lakunk, sőt, ha minden klappol, már csak a kanapéig kell elkeveredni. De mit készítsünk az első alkalommal?
Vágólapra másolva!

Az ideális randikaja, mint fogalom, minap került szóba a szerkesztőségi konyhában. Másodpercek alatt vagy nyolcan beszálltak, röpködtek a jobbnál jobb ötletek – a szingli kolléga meg nem győzte kapkodni a fejét.

Csipegetni is ér, de az ételbe is kell Forrás: Zirig Árpád

Hála az égnek sikerült kreatívabb mederbe terelni a kvaterkát, így gyorsan összeszedtük a paramétereket. Az első és legfontosabb: legyen finom és kreatív. Fontos a sebesség, hiszen még vékony a jég, nem biztos, hogy a romantika rovására három órán át kéne szobrozni a tűzhely mellett. Nem baj, ha be tudjuk vonni a másikat egy-egy részfeladatba,

a közösen elért csúcs mindig többet ér, mint a magányos igyekezet.

Ne legyenek hosszú és bonyolult fázisok, ha a mosogatónál beindul a csőrözőautomata, veszélyben a végeredmény. Amit lehet, készítsünk elő: a húst fűszerezzük, tisztán várjanak a tányérok, a bort hűtsük be, az étkezőasztalon is legyen rend.

Fekete retekkel Forrás: Zirig Árpád

A randiétel ne legyen túl fűszeres vagy extrém – néhányan jó viszonyulunk, mondjuk a pacalhoz, de ne az ismerkedési fázisban kísérletezzünk.

– jött a kérdés, és a válasz tulajdonképpen igen.

Száraz, érlelt kolbászka Forrás: Zirig Árpád

Ha csak nem vega a kiszemelt egyed, akkor megfelel. Nyugodtan

belefoghatunk picit másképpen ismert, közérthető fogásokba is, hisz nem igényelnek nagy megfejtést,

de van bennük valami az újdonság varázsából.

Ne süssük túl! Forrás: Zirig Árpád

Öt perc beszélgetés után összesített erővel egy jó tortilla mellett döntöttünk. Aki nagyon villantani akar, a tésztát maga is megsütheti, de nixtamalizáció nélkül is

ráfordulhatunk a célegyenesre

– több bolt is kínál korrekt kukoricatortillát.

Minden randihoz kell bor Forrás: Zirig Árpád

A letisztított csirkemellet szeleteljük fel nagyjából egyforma vastagságúra, hogy ugyanúgy süljenek majd. Sherryecet lenne az igazi, de borecettel is dolgozhatunk: tört borssal, maximum egy-két szem zúzott kardamommal összekeverjük, pácolunk, majd fólia alatt éjszakára eltesszük a hűtőbe a húst.

Ízes és karakteres Forrás: Zirig Árpád

Jön a nagy nap!

Forró olívaolajra dobjuk, vigyázva arra, hogy ne süssük túl; a csirkemell akkor jó, ha lágy és szaftos, homogén fehér belsejű. Ha kész, 10 percig pihentetjük felszelés előtt. A még forró serpenyőbe két-három szelet vékony, felcsíkozott szárított sonkát, majd mellé egy gerezd aprított fokhagymát és pucolt, szelt narancsot teszünk. Mehet mellé félmaréknyi, vékonyra karikázott, érlelt, paprika nélküli kolbász is – a spanyol fuet, vagy akár az aránylag könnyen beszerezhető lengyel cabanossi is jó lehet. Ha egyik sincs, a snack kolbászok között is találni hasonlót.

Ideális saláta Forrás: Zirig Árpád

Gyors pirítás, majd érkezik a kötelező vörösbor. Ugrasszuk fel a lesülni készülő pörcöket, majd

folyamatosan kevergetve forraljuk el a folyadékot, redukáljuk nagyjából a felére.

Miközben a pár egyik tagja a fakanállal virgonckodik, a másik apró, 3-4 milliméteres kockákra vágja a héjától megfosztott gyengén megsózott fekete retket, amit madársalátával átkeverünk és meglocsolunk pisztáciamag- vagy mákolajjal.

Ebből elfogy néhány, az biztos Forrás: Zirig Árpád

A tortillát felmelegítjük, a közhiedelemmel ellentétben erre nem a mikró az alkalmas, jobb a tiszta palacsintasütő – szigorúan olaj nélkül, hisz nem ég le, annyi ideig nem tartjuk benne. A narancsos-boros mártással megkenjük, figyelve a mennyiségre, hisz

ha kevés, száraznak hat, ha túl sok, alul kicsurog.

Mehet fölé a saláta és a hús, majd alul hajtás, oldalról tekerés – kész is a villámgyors randivacsi. Már tölthetjük is a bort a pohárba.