Rizsfőzés 101

Vágólapra másolva!
Alapvető konyhai művelet, mégis rengetegen kínlódnak vele. Pedig tök egyszerű.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: tíz perc nettó, 25 perc bruttó

Hozzávalók:

  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz
  • olaj

A rizskészítésnek több módja is ismeretes, mi most azt vesszük át, ami az itthoni rizsfogyasztási (köretnek hús mellé) szokásoknak a legjobban megfelel. Nem különösebben időigényes, nem tapad össze, és nagyon elrontani se lehet, ha egy kicsit odafigyelünk. A vizet forraljuk föl. Amikor gyöngyözni kezd, egy másik edényt tegyünk föl a tűzre, öntsünk bele egy kis olajat. A rizst, ha nem túl jó minőségű, szűrőben nyugodtan mossuk át bő vízzel, amíg az eltávozó víz átlátszó nem lesz. Ha nem mossuk meg, akkor sincs semmi baj, legfeljebb a végeredmény kicsit ragadósabb lesz.

Amikor az olaj már meleg, de még nem füstöl, öntsük rá a rizst, és forgassuk át, hogy a szemek egyenletesen fölvegyék az olajat. A másik edényben a víz mostanra lobogva forr, öntsük rá a rizsre, fedjük le. Még egy, legfeljebb két percig menjen alatta a gáz, aztán zárjuk el, és hagyjuk békén. kb. 15 percig.

Hol rontottam el?

- Nem puhult meg a rizs rendesen.
- Túl kevés volt alatta a víz. Nem gond, öntsünk alá még egy kis forrásban levő vizet, forgassuk át, tegyük vissza a fedőt és hagyjuk pihenni.

- Szétfőtt a rizs.
- Túl sok volt a víz. Nem gond, főzzünk egy új adagot.

- A rizs külseje szétmállik, a belseje viszont kemény, és elfogyott alóla a víz:
- Túl sokáig forraltuk, miután ráöntöttük a vizet.

- A rizs nagyon összeragad
- Ez a rizs fajtája miatt is lehet. a hosszúszemű rizsek (basmati, jázmin) nem hjalamosak az összeragadásra, a sima fényezett rizsek igen. Érdemes több fajtát is kipróbálni, hogy kiderítsük, melyik jön be leginkább.