Ki miben főzzön kávét otthon?

kavegep
Vágólapra másolva!
Akár szeretik a kávét, akár nem, de ha reggel kell az a kávé, akkor azt valahogy elő kell állítani. De nem mindegy, hogyan és mennyiért. Sorra vettük a legismertebb otthoni kávéfőzési technikákat, és kiszámoltuk, mivel járunk jobban, mivel rosszabbul.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Kapszulás kávégép

Ára: 35 000 Ft - ez a legolcsóbb gép, amit találtunk, de van 100 000 fölött is.
Egy adag kávé: 110 Ft (a legolcsóbb Nespresso, de persze vannak más márkák is, pl. az Illy 140 + áfa.)
Havi költség napi 2 kávéval számolva: 6600 Ft
Havi költség napi öt kávéval számolva: 19 500 Ft

Előnyök: Ezt a kávégépet a megkérdezettek általában vagy azért választották, mert nagyon kényelmes (nem koszol, nincs zacc, nem kell kora reggel, bedagadt szemmel, erőtlen kézzel a kotyogóssal bohóckodni), gyors, és a gépek között van kifejezetten tetszetős, tehát lesz egy szép tárgy a konyhában is. "Soha nem romlott még el, és isteni kávét főz. Lehet vele rövid és hosszú kávét főzni, és a kapszulákat is e szerint ajánlják. Nagy a választék az ízek között, időszakonként pedig van fine selection (ők variationsnek hívják), fahéjas, mézes kalácsos, kókuszos, na, ebből még semmit nem próbáltam ki, de mivel sok barátom főz ezzel, tudom, hogy jók azok a cuccok is." Vannak gőzkaros típusok is.

Hátrány: A kapszulásoknál általában a kapszulák beszerzése jelenti a legnagyobb problémát, legyen szó akármelyik márkáról (a nagyobb kávéforgalmazó cégek mind gyártanak kapszulás gépet és kapszulát: Illy, Lavazza, Nescafe stb). Mielőtt megvásárolják a gépet, a gyártó cég honlapján mindenképpen tájékozódjanak arról, hogy hol lehet venni vagy rendelni a kapszulákat, és ahol rendelni lehet, ott kiszállítják-e oda, ahol laknak, mert ezzel csúnyán mellé lehet nyúlni. A nagyobb, népszerűbb márkák kapszuláihoz könnyebb hozzájutni (ha nem is szállítják pontosan házhoz, nézzük meg, hogy a közelünkben hol van átvételi pont), de ha valami kisebb cég gépét vesszük, azzal befürödhetünk. Van pár hazai online kávébolt, ami szállít az ország egész területére, ezer forint körüli költséggel, ez azért sokat javít a képen.

Hátrány továbbá a rendszer zártsága, egy gép egyfajta, saját márkás kapszulát tud kezelni, és hiába vásárolnak kapszulát nagyobb tételben, nem igazán lehet így spórolni, legfeljebb 10-20 százalékot.

Ha valaki környezetvédő típus, akkor zavarhatja az is, hogy ezek a gépek a nem lebomló kapszulákkal, dizájnos gyüjtőkartonokkal, dobozokkal, papírszatyorral, prémium kutyafülékkel elég sok szemetet termelnek az őrölt kávéval dolgozó eszközökhöz és a lebomló podokhoz képest.

Kotyogós

Ára: Egy akármilyen olasz kotyogós 3-4000 forinttól kapható, a kotyogósok Rolls Royce-ának számító Bialetti Brikka 12 390 Ft. Utóbbi minden mérvadó forrás szerint megéri a ráköltött forintokat.

Egy adag kávé: Attól függ, milyen kávét veszünk hozzá. "A mi négyszemélyesünkbe fér 50 g kávé, tehát egy adagot 12,5 grammból csinál. Mondjuk akkor egy félkilós zacskóból kijön 80 adag, de hát ez csalóka, mert a négyszemélyes adagot is simán megiszom reggel, ha úgy van. Én gond nélkül megiszom napi nyolc - tíz csészével, az íze végett" - mondta az egyik megkérdezett rendszeres kotyogóshasználó.

Havi költség napi 2 kávéval számolva: havi 750 g kávé. Ez Omniában számolva 2400 Ft, Lavazza: 3270 Ft, Segafredo: 2100 Ft.

Havi költség napi öt kávéval számolva: 1875 g kávé (számoljunk két kilóval, ahol öt kávé elfogy naponta, az egy rendes háztartás, ott lesz helye a maradék 125 grammnak is): Omniában 6400 Ft, Lavazzában 8630 Ft, Segafredóban 6400.

Előnyei: Egyszerű, mint a szög, nem tud elromlani (leszámítva az egyik hazai, formatervezett modellt, aminél egyáltalán nem mindegy, milyen szemcsefinomságú őrleményt teszünk bele, a túl finomra őrölt kávé ugyanis eltömíti, és dobhatjuk ki. Nem a kávét, hanem a főzőt). A legolcsóbb megoldás komoly kávéfüggőknek, és egy Brikkával már nagyon jó minőségű főzetet lehet otthon is csinálni. Őrölt kávét tényleg mindenhol kapni, szemben a kapszulással vagy a podossal, ezeknél (és a többinél, ahol őrölt kávét használunk) nem nagyon fordulhatnak elő nehézségek a beszerzéssel.

Hátránya: "Akármilyen elővigyázatos az ember, az őrölt kávé koszol: mindenhova kiömlik, kiszóródik. Nem nehéz föltakarítani, de akkor is." A kotyogós másik hátránya, amit emlegettek, az adagolás nehézsége: "ha veszel egy kétszemélyeset, az nagyon kicsi. Ha viszont négy-hatszemélyesben gondolkozol, akkor néha marad kávé, amit ki kell önteni, ha csak friss kávét vagy hajlandó inni, tehát az elég pazarló." Nincs gőzkar, de tejet lehet máshogy is habosítani.

E.S.E. POD vagy párnás kávé vagy podos kávé

ESE, azaz Easy Serving Espresso, azaz könnyen elkészíthető espresso. Két filterpapír közé szorított darált kávéból nyeri ki a gép az italt.
Bekerülési költség: 17 000 Ft volt a legolcsóbb, amit találtunk, de lehet, hogy érdemesebb árban kicsit följebb menni, ha számít a megbízhatóság és a hosszú távú kényelem.

Egy adag kávé: az általunk talált legolcsóbb pod 55 Ft (ezzel számoltunk), átlagosan 80-110 forintért kaphatóak a podok, az igazán exkluzív őrlemények elérhetik az 500 forintot is.

Havi költség napi 2 kávéval számolva: 3300 Ft

Havi költség napi öt kávéval számolva: 8250 Ft

Előnye: A variálhatóság: itt a gép és a kávé nincs olyan csúnyán összenövesztve, mint a kapszulás gépeknél, a podok vagy párnácskák variálhatóak, mindegyik ilyen rendszerű gépbe felhasználhatók, és az elterjedtségük miatt már nagyon sokféle kávé hozzáférhető ebben a formában. Amit a kapszulásoknál leírtunk (tiszta, egyszerű, gyors, satöbbi), ide is érvényes. A környezetvédő típusoknak fontos lehet, hogy ezek a filterek olyanok, mint a teafilter: lebomlanak.

Hátránya: Nem igazán van, azt leszámítva, hogy "nagyon nehéz megítélni a külső alapján, hogy melyik gép megbízható, és melyik nem, és mivel elég elterjedt már a dolog ahhoz, hogy sokféle gép legyen, bele lehet nyúlni valami gyengébb darabba." A párnák beszerezhetőségnél ugyanaz áll, amit a kapszulásoknál írtunk, bár (a párnák felcserélhetősége miatt) korántsem olyan súlyos a helyzet, hiszen bármilyen párnát használhatunk bármilyen géphez. Hiperekben, Mediamarktban általában kaphatók.

Filteres

Itthon nem olyan népszerű és elterjedt, de aki a lazább, hosszabb kávékat szereti, annak ez lesz az üdvözítő megoldás.

Ára: már 10 000 Ft alatt kaphatóak gépek

Egy adag kávé: 50 g, egy fél kilós zacskó kiad tíz adagot.

Napi 2 kávéval számolva: Omnia: 4800 Ft, Lavazza: 8720 Ft, Segafredo: 4200 Ft

Napi öt kávéval számolva: Omnia: 12 000 Ft, Lavazza: 21 800 Ft, Segafredo: 10 500 Ft

Előnyei: A többi kávégéphez képest meglehetősen alacsony költség, a kávé és az esetleg párnás típusokba a párna könnyű beszerezhetősége.

Hátránya: Egyrészt maga a kávé, hiszen ezzel tényleg lehetetlen bármi mást főzni, mint jó hosszú német vagy amerikai típusú kávét. Másrészt, hogy egy személynek nagyon gazdaságtalan, mert nem nagyon lehet ezekkel a gépekkel kis adagokat lefőzni.

Otthoni kisebb presszógépek

Ára: 30 000 forinttól
Egy adag kávé: kb. 30 g, de ez is 3-4 személyes főzet. Egy félkilós zacskó kiad tizenhét adagot.
Napi 2 kávéval számolva: Omnia: 3200 Ft, Lavazza: 4360 Ft, Segafredo: 2800 Ft
Napi öt kávéval számolva: Omnia: 7200 Ft, Lavazza: 9810 Ft, Segafredo: 6300 Ft

Előnyei: Jó minőségű, presszóhoz hasonló főzetet ad (egy mezei kotyogósnál valamivel jobbat, a filtereseknél, podosoknál nem jobbat), és ha olyan gépet veszünk, amin van gőzölő, akkor megoldottuk a tejhabosítás kérdését is, úgyhogy ha valakinek a habos tej a mániája (és nincs tejhabosítója), ezzel jól jár.

Hátránya: Sokféle gép, sokféle megbízhatóság, és ha elromlik, gyakran nem érdemes javítani, mert jobban járunk, ha veszünk egy újat. Ráadásul vigyázni kell a vízkövesedéssel is, az is könnyen haza tud vágni bizonyos típusokat.

Presszóban/kávézóban

Egy adag kávé: 250 - 500 Ft(plusz borravaló)

Havonta napi 2 kávéval számolva: 15 000 - 30 000 Ft (plusz borravaló). Havonta napi öt kávéval számolva: 37 500 - 45 000 Ft (plusz borravaló)

Előnye: ha megvan a megfelelő hely, lehetetlen rossz kávét inni. Plusz egy idő után, amikor rájönnek a helyen, hogy törzsvendégek vagyunk, még jobb lesz minden (ha nem lesz, akkor onnan azonnal tovább kell állni).

Hátránya: "Konkrétan tönkre lehet benne menni anyagilag, ha az ember napi szinten űzi" - mondta egy megkérdezett, aki csak tudja, hiszen napi szinten űzi. A másik, hogy lehet akármilyen közel egy kávézó a lakáshoz, egy kíméletlenül átmulatott szombat éjszakát követő vasárnap reggel elérhetetlen messzeségben lesz minden kávézó, ami nem a konyhánk.

Neszkafé

Ez persze itt nem a márkát jelenti, hanem a kávéstílust, amit ugyan instant kávénak kellene hívni, de úgyis mindenki neszkafézik.

Ára: -

Egy adag kávé: három kávéskanál nekünk 7 grammot adott ki, de ez nyilván változik. Ez 100 grammos üvegnél 14 adag. Jacobs Krönungnál 100 Ft, Omniánál 100 Ft, Nescafe Classicnál 92 Ft egy adag.

Napi 2 kávéval számolva: 6000 Ft

Napi öt kávéval számolva: 15 000 forint, de van egy sejtésünk, miszerint aki napi öt kávét megiszik, az nem nagyon erőlteti az instant kávékat.

Előnyei: Gyors. Gyors. Gyors. Nem kell hozzá más, csak forró víz. Gyors. Minden üzletben kapható.

Hátránya: A különböző jogi procedúráknak elé menve, maradjunk annyiban, hogy egyáltalán nincs arányban az ár és az élvezeti érték. Viszont legalább gyors.