Szupergyümölcs a konyhában

homoktövis
Vágólapra másolva!
A homoktövisről sokan csak patikákban hallottak, pedig egy virágosan aromás, savanykás gyümölcs, amit bár kicsit macerás felhasználni, mindenképp megéri kipróbálni. A homoktövist magas C-vitamin-tartalma miatt csak nyersen készítjük!
Vágólapra másolva!

Miért nyersen?

A homoktövis savanyú, aromás szupergyümölcs, amelyet magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt egyáltalán nem ajánlott hőkezelni. Azon gyümölcsök közé tartozik, amelyeket mindenképpen nyersen a legjobb fogyasztani.

Ez persze befolyásolja a tartósíthatóságát, így kiesik a főzött lekvár, szörp, befőtt, dzsem és a szokásos befőzési eljárások, ugyanis a főzés károsítja, kiöli az összes hasznos anyagot, ami miatt egyébként a homoktövis szupergyümölcs. A fagyasztás is okoz némi károsodást, de messze a legjobb módszer arra, hogy télen is tudjuk fogyasztani, amikor a legnagyobb szükség van a benne lévő vitaminokra.

Ha szereti, és sikerül nagyobb mennyiségben friss homoktövishez jutnia, akkor kisebb adagokban érdemes lefagyasztani - egészben vagy velő formájában -, így később könnyen felhasználható, és bár a bárddal faragásnak is megvan a maga szépsége, mindenképp egyszerűbb a porciózás. Ezt tehetik a friss, leszárazott gyümölcs kizacskózásával vagy a gyümölcsből nyert préselt velő lefagyasztásával. Nagy előnye, hogy a bogyókat fagyott állapotban is fel lehet használni a receptekhez, így tényleg bármikor fogyasztható.

A homoktövisről itt olvashat bővebben.

Felhasználás

Homoktövis joghurttal Forrás:Táfelspicc

Innentől kezdve már csak azt kell kitalálni, mihez illik, és hogyan lehet jól felhasználni a homoktövist. Erős, savanyú íze van, amely egy kicsit virágos, kicsit a barackra hajaz, és nagyjából mindenféle gyümölcshöz passzol: most szezonban körtéhez, almához, szilvához, de barack, málna, eper és meggy mellé is illik. Hogy ne legyen egész nap a torkunkban a gyomorsav, lágy ízekkel érdemes kiegészíteni, például joghurttal, tejszínnel, amelyek enyhítik a savas ízhatást.

Homoktövises pohárkrém Forrás:Táfelspicc

Egyszerű ragut készíthetnek belőle mézzel, amit később joghurtba, sajttortára, panna cottára kanalazhatnak, és persze fagyasztott homoktövissel is működik. Barackkal, keksszel és mascarponéval rétegezve szuper pohárkrém lesz belőle.

Smoothie Forrás:Táfelspicc

Ha pedig nagyon egészségesen akarják kezdeni a napot, igyanak reggelire egy homoktövises smoothie-t, amibe bármilyen idénygyümölcs mellé dobjanak egy marék homoktövist, akár fagyosan, így rengeteg vitaminnal indulhatnak el otthonról a nyálkás, latyakos napokon.

Homoktövises receptek a következő oldalon.