A tökéletes túrós batyu

túrós batyu
Vágólapra másolva!
Folytatjuk a legnépszerűbb péksüteményeket bemutató sorozatunkat, amelynek következő szereplője a másik nagy kedvenc, a túrós batyu. Vagy táska. Ha a kakaós csiga sikerült, ez is fog, itt is az odafigyelés és az alapanyagok minősége a legfontosabb.
Vágólapra másolva!

Ahogyan kakaós csigát, túrós batyut is mindenhol találunk, így nem nehéz belefutni kiszáradt, széteső tésztájú és morzsálódó töltelékű, adalékanyagokkal lerontott batyukba. A tökéleteshez pedig nem kell más, csak vaj, zsíros túró és egy jól elkészített tészta, ami nem hullik atomjaira egy kisebb szellőtől, a töltelék pedig szaftos, és nem valahol a zacskóban kell keresgélni szétforgácsolódott morzsáit. Azt a keveset, amennyit beleraknak, mert sokat nem szoktak.

Házi túrós batyu, nem is olyan bonyolult Forrás: Táfelspicc

Szabályozás

A túrós batyura – a kakaós csigához hasonlóan – nem vonatkozik külön előírás a Magyar Élelmiszerkönyvben. Kétféle tésztából készülhet, az egyik leírást a kakaós csigánál már megismert leveles tésztából, a másikat a tojással dúsított tésztából készült finom pékáruknál találjuk. Utóbbi lényegében egy tojásos kelt tészta, a felhasználható alapanyagai között szintén szerepelnek adalékanyagok, aromák és új pajtásunk, a vitális glutin (lisztjavító) is felüti a fejét.

A leveles tésztánál találunk a töltelék mennyiségére vonatkozó kritériumot (“a töltelék összetételben, arányban és minőségben feleljen meg a termék gyártmánylapján rögzítettnek”), amely bár nem sok, mégis több, mint a tojásos tésztánál talált: “A töltelékes áruk esetén a töltelék íze domináljon.” Utóbbi vagy sikerül, vagy nem. Túróstáska-fogyasztóként sajnos inkább a nemre szavazok.

Házilag, könnyen és gyorsan

Mint ahogy fent említettük, kétféle tésztából is készülhet: a leggyorsabban és legegyszerűbben kelt tésztából (a receptet ezen a linken találja), ennek hátránya, hogy még aznap ajánlatos elfogyasztani, mivel hamar megszikkad, bármilyen ügyesen is csomagoltuk be.

A másik lehetőség a blundel, vagyis a hajtogatott élesztős tészta, amitől könnyű, szaftos, mégis tartalmas lesz a péksütemény, puhaságát másnapra is megőrzi. Itt egy kelt tésztával kezdünk, ebbe hajtogatjuk a vajat, így az élesztő és a rétegek egyszerre könnyítik a tésztát.

Ennek pontos receptjét a kakaós csigánál találják.

Tapasztalatunk szerint a zsírosabb, lehetőleg házi, rögös túróval a legjobb, mivel a morzsálódó, szinte száraz túró a sütés után összetört hungarocell golyókhoz fog hasonlítani. Az ízesítés irányadó, van, aki édesebben, van, aki mazsola nélkül szereti, készítés közben ezért érdemes kóstolgatni, csak arra figyeljenek, hogy ne legyen túl lágy a töltelék (sok cukor, tojás, túl vizes mazsola miatt), mert akkor kínszenvedés becsomagolni.

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 3 óra

Alapanyagok (egy adag tésztához):

  • 350 g zsíros túró
  • 4 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél vaníliarúd kikapart magjai (esetleg vaníliás cukor)
  • 1 tojássárgája
  • 100 g mazsola

A mazsolát forró vízbe áztatom, közben a többi alapanyagot villával alaposan összekeverem. Amikor a mazsola kicsit megszívta magát vízzel (kb. 10 perc), lecsepegtetem, és a túróhoz keverem.

A tésztát (kelt vagy hajtogatott) kinyújtom a lehető legsarkosabbra, és nagyjából 10x10 centis négyzetekre vágom, a lehető legkevesebb leeső résszel.

A négyzet közepére nagy adag tölteléket kanalazok, a két szemközti sarkát kicsit széthúzom Forrás: Táfelspicc

Az egyik sarkot behajtom, rá a szemben lévőt Forrás: Táfelspicc

Végül a másik két sarkot is rájuk hajtom, enyhén összenyomkodom, hogy sütés közben ne nyíljon szét Forrás: Táfelspicc

A hajtogatott tésztát 220, a keltet 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm, még melegen porcukorral meghintem.

Kávé mellé, uzsonnára, reggelire tökéletes.

A sorozat előző részei: