A szappankészítő rémálma: az olívaszappan

olívaszappan
Vágólapra másolva!
Álltak már másfél órát a lábos felett? Most fognak. Szappan olívaolajból és egy pici sertészsírból, akár karácsonyra. Mármint jövő karácsonyra.
Vágólapra másolva!

Az olívaszappan azóta furdalta az oldalamat, amióta tavaly öntöttünk mindenféle növényi olajból szappant. Ezek szuperek voltak, ezért mertem ellépni, és kísérletezni valami mással.

Nem kevertem hozzá semmit, szépek ezek így is Forrás: Táfelspicc

Mondjuk nem a legnehezebbel kellett volna kezdeni, de akinek ilyen a természete, az a legnehezebbel kezdi.

Az olívaszappan és az ő baja

Az olívaolaj volt talán az első nem állati eredetű zsiradék, amelyből szappant főztek. Spanyolországból ered, ott készültek az első olívaszappanok a 16. században.

Mivel a szappan lényegében egy zsírsav sója, nem mindegy, milyen az a zsírsav. A telített és a telítetlen zsírsavak különböző szappanokat eredményeznek, az olívaolaj 65–80% telítetlen olajsavat, valamint 4–10% szintén telítetlen linolsavat tartalmaz, szemben azzal, hogy a kókuszzsír 44–52% telített laurinsavat, a pálmazsír pedig 32–45% telített palmitinsavat tartalmaz. (Mellesleg a sertészsír telített/telítetlen zsírsavainak aránya is kb. 33/66.) Ezek a különböző zsírsavak nem csak a táplálkozásban, de a szappankészítés során is máshogy viselkednek. Az olívaolaj például, hiába ad tapicskolnivaló, sikamlós, finom, de nem nagyon habzó szappant, borzalmasan lassan szappanosodik.

Mivel annyira mégsem voltam bátor, adtam hozzá egy kis sertészsírt is, ami nagyban megsegítette a menetrendet. Ezzel a tapasztalattal bátrabban megyek neki a tiszta olívának.

A recept

  • 1350 g olívaolaj (extra szűztől a pomacéig minden olaj használható szappannak, a pomace hamarabb kezd el írni, de a lényeg – azaz a zsírsavak – nem különbözik érdemben, az írás az olajban fellelhető szennyeződések miatt lehet gyorsabb)
  • 150 g sertészsír
  • 180 g lúg, sertészsír elhagyása esetén 162 g
  • 670 g desztillált vagy ioncserélt víz, sertészsír elhagyása esetén 445 g
  • hosszú szárú gumikesztű
  • munkavédelmi szemüveg
  • 2 nagy lábos
  • botmixer

Zsályás-muskotályos illóolajat tettem bele 4 millilitert, nagyon halványan szerettem volna kiegészíteni az olíva erőteljes karakterét, semmiképpen sem elnyomni. Ez a mennyiség 1,8 kg szappant eredményezett, ez 12 darab kövér, 150 grammos szappant jelent, amelyeket a fenti képen lehet megnézni, ott is látszik, az olíva gyönyörű színt ad a szappannak.

A technológia

Az elkészítés menetét korábbi szappanfőzős cikkünkben találja, két különbség van, és mindkettő az idő. Az elszappanosodás itt bizony nem pár perc, hanem esetünkben másfél óra volt, magyarul addig kell a keverék felett szorgalmasan botmixerezni. Ez botmixer nélkül tíz óra is volt az olívaolaj ősidejében, tehát annyira nem kell kiakadni.

A másik az érési idő. A 48 óra elteltével a formából eltávolított, és felvágott szappanokat ajánlatos két hónapig, sőt, leginkább egy évig érlelni.

Nem baj, ezen mindenki gyakorolhatja a hosszú távú befektetés fogalmát és gyakorlatát.

A szappanozást folytatjuk a héten egy sörös-komlós szappannal!