Vágólapra másolva!
Aki a napokban járt hipermarketben, láthatta a bejglikkel megrakodott szigeteket, ahol ránézésre egyforma, második ránézésre árban legalább különböző termékek sorakoznak. A termékek viszont különbözőek, ugyanis az eleve rissz-rossz bejglik közé mindenféle, ugyan olcsóbb, de még rissz-rossz bejglinek sem minősülő tekercseket dugnak az árufeltöltők. 
Vágólapra másolva!

A 399 forintos tekercsek

Kezdjük az alján. Karácsonyi tekercs. Omlós diós tekercs, hirdeti a felirat, és a termék a bejglik között, azokhoz megtévesztésig hasonló külalakkal, cserébe sokkal olcsóbban kapható. Ne dőljenek be neki, nem véletlenül nem az van ráírva: bejgli!

A bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben

Bejgli (vagy beigli), ha
· a termék tömege legalább 250 g,
· a töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40 tömegszázalék,
· és a termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40 tömegszázalék.
A szabályozás kitért még a minimális zsír- és cukor tartalomra is, valamint milyen összetevőket lehet, illetve milyen összetevőket nem lehet (mákos és diós bejgli esetén szójaőrlemény és szójatermék nem használható fel) felhasználni a bejgli készítéséhez.

Előírás, hogy a termék megnevezését ki kell egészíteni azzal, hogy a töltelék jellegét meghatározó anyag milyen százalékban található meg a késztermékben, pl. diós bejgli 45 százalék töltetlékkel.

Ami ennek nem felel meg, az nem lehet bejgli, viszont tekercs, az simán. És az üzletben odarakhatják a bejglik mellé. Mivel a bejglik minősége is elég gyenge - erről később -, ez azért nem akkora dráma, mint elsőre tűnik, de a tekercseknek van egy veszélye, méghozzá a szabályozás szerint nem lehet mákos és diós bejglibe szóját rakni, tekercsbe viszont igen, és mind a négy vásárolt tekercsben volt is szójaliszt és/vagy olaj (Karácsonyi tekercsek és Omlós diós és mákos tekercs).

Aki szeretné elkerülni az élelmiszer-ipari adalékanyagnak felhasznált szóját, erre nagyon figyeljen oda!

A Karácsonyi tekercsek 349, az Omlós tekercsek 399 forintba kerülnek, ha kíváncsi rá, milyen alapanyagokból lehet ezt összehozni, a galériában megnézheti.

Sajnos kénytelenek voltunk megkóstolni ezeket a termékeket, és már az illatuknál visszahőköltünk, a legolcsóbb tartós kalácsszerűségek édeskés aromaszaga miatt. A töltelék kevés bennük, ami azért különösen zavaró, mert tésztájuk furcsán buborékos, száraz és savanyú, nem az a tészta, amit elmajszol magában is az ember. Nagyon nem. A mákosok pedig leginkább citromos vécéfrissítőre emlékeztetnek.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint bejglinek nevezhető termékek

Ügyesen egységes, 699 és 799 forintos árban volt mind, pedig három hiperből vásároltuk őket össze. Sajnos a Magyar Élelmiszerkönyv szokás szerint beleengedi az összes adalékanyagot és olcsító szert a bejglibe is, így tudnak ezek olcsóbbak lenni, mint az otthon sütött bejgli. És így állnak el hosszú ideig, bár az a minőség, amiben elállnak, bár ne tennék.

A termékek kivétel nélkül adalékanyagokkal vannak teli, aromák, lisztjavítók, állományjavítók, tartósítószer, emulgeálószerek és margarin segítenek külön-külön, vagy közösen az olcsó ár kialakításában, csak ez a mi fogyasztói fogalmaink szerint nem bejgli.

Végigkóstoltuk őket, és annyiban különböznek a tekercsektől, hogy ezekben sokkal jobb a töltelék és a tészta aránya -néha meglepően jó, bőven a csomagoláson feltűntetett arány felett-, és nincs bennük szója, de ezek tésztája is savanykás, volt olyan, amelyiknél csukott szemmel nem ismertük fel a diót, a mákos sokszor zavaróan citromaromás, több termék avas mellékízű és két kivétellel (az Auchan helyben sütöttei szaftosak voltak) mind száraz volt.

A bejgli

Bejglit sütni nehéz, bár útmutatásaink alapján nyugodtan nekiállhatnak. A tökéletes receptünk szerint számolva egy darab 500 grammos (a bolti bejglik általában 500 grammosak) diós bejgli kb. 600, a mákos kb. 500 forintba kerül.

Nézze végig a tucatnyi bolti bejgli hosszanti és keresztmetszetét és felhasznált alapanyagait a galériánkban! Forrás: Táfelspicc

Aki pedig boltban szeretne bejglit, mármint a köznyelv szerint bejglinek minősülő terméket vásárolni, aminek a tésztájában nincsenek adalékanyagok, a töltelékben pedig nincs aroma, annak a különleges bejglik között kell keresgélnie, mi hipermarketekben (Auchan, Interspar, Tesco) egyet találtunk, 999 forintért, ami a fent említett mellékízektől mentes volt, rengeteg töltelékkel készült, legfeljebb nem volt elég szaftos.

Röhej, de ez van megint, a mi, fogyasztói, magyar nyelvi fogalmaink szerinti termék a szabályozás szerint a különleges jelzővel van megkülönböztetve. Mert nekünk ne mondja senki, hogyha azt mondom bejgli, akkor rögtön kálium-szorbát után nyúl a mama. Nem nyúl.

Dió, liszt, élesztő, tojás, cukor, vaj, tej, és némi fűszer után nyúl.

Mi az ördög az a különleges bejgli?

Különleges bejgli esetén követelmény, hogy csak tejszín, vaj, min. 2,8%-os tej, tyúktojás, valódi vanília használható fel.

Adalékanyag (kivéve aszkorbinsavat, biológiai úton előállított ecetsavat és tejsavat), aroma, színező maláta, imitátum nem használható fel termék készítéséhez. A termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltetlékben, illetve a töltelék mennyisége a késztermékben legalább 50 tömegszázaléknak kell lennie. A különleges bejgli bélzetének zsírtartalma is magasabb a bejglihez képest.

Magyarul, röviden, hogy mindenki értse:

BEJGLI A BOLTBAN = KÜLÖNLEGES BEJGLI

De inkább süssenek, olcsóbb és jobb.