Egyformák a sós chipsek?

chips címlapkép
Vágólapra másolva!
Gurulok a bevásárlókocsival, de torlasz van: előttem az árufeltöltők lendületesen rakják a chipseket a polcra. „Tegnap pakoltuk teli, elvitték mind!” Mintha nem örülne a hírnek, morcosan rendezi a zizegő zacskókat. „A foci... ülnek a tévé előtt, és tömik magukba” – nyugtázza kolléganője, majd rutinosan feltép egy újabb kartondobozt. Sós burgonyachipsek tesztje.
Vágólapra másolva!

Világbajnokság van, a férfiak sokkal több időt töltenek a tévé előtt, hiszen minden meccset meg kell nézni; nem számít, hogy Magyarország nem jutott ki. Egy-két órára lélekben elspanyolosodunk, másnap jöhet az angolkór. Alapszabály: a feszültséget sörrel kell levezetni, amihez chips dukál – legalábbis százezrek gondolják így.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A söröket már teszteltük, ideje belemarkolni a krumplichipsekbe is.

Tesztünkhöz a hagyományos, klasszikus sózottakat válogattuk össze, ezekkel nem lehet melléfogni, ha átjönnek a barátok, hiszen az egyik a paprikástól kap herótot, a másik a szalonnás verzió műanyag aromájára mond nemet. A sima natúr mindig elfogy, hiszen csak krumpli, só és zsiradék alkotják.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A hagyományos vékony szeletek mellett beszereztünk krumplipépből készülteket és hasábformájúra szeleteltet is. A vaktesztre érkezett kollégák mindegyike chipsfogyasztó volt – naná, hogy volt, aki az addig kedvencnek vélt márkáját most jól lehúzta.

Árak

Az árakat kilóra átszámolva jól látszik, a Kettle a legdrágább – meglepő, de pont ezt kedvelték tesztelőink legkevésbé. A második leghúzósabb árú Lorenz Pomsticks sem váltott ki igazán jó érzéseket senkiből, most kivételesen nem a drága termékek nyertek. Vicces, hogy amit kevésbé sózottnak hívnak, az is nagyon sós, igaz, legalább nem próbálják beadagolni, hogy egészséges étel lenne. Ez elé a töménytelen mennyiségű olaj és pálmazsír is akadályokat gördítene: mivel a krumpli jól megszívja magát, a zsiradékok akár az össztömeg negyven százalékát is adhatják. Több tesztelt terméknél viszont nem derülnek ki a pontos arányok, csak összetevőket írtak a csomagolásra.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A chips nem a világ teteje, cserébe ezt a tetőt mind tudja

Pozitív, hogy igazán rossz chipsszel nem találkoztunk, a legnegatívabb jelzők is az ízetlen, jellegtelen szavak voltak. Úgy tűnik, nyugodtan megvehetjük a legolcsóbb, saját márkás terméket is.

Amik viszont kerülendők, a burgonyapépből készült préselt termékek, amelyek hiába vannak igényesen csomagolva és mutatósan egyformák, ízben, állagban, sőt, a fogyasztás kényelmében – túl nagyok – is messze elmaradnak a szeletelt chipsektől.

Lapozzanak, a cikk folytatódik, mindegyikről részletesen elmondjuk az igazságot.

Nem fért be a szánkba Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc