A tescós jobb a Nutellánál

mogyorókrém mogyoróskrém mogyoró címlapkép
Vágólapra másolva!
Ha kimondjuk, hogy mogyorókrém, mindenkinek a Nutella ugrik be, pedig annyiféle van a piacon, hogy követni is nehéz – kis utánajárással mi 17 különbözőt találtunk. Persze, hogy mindet végigkanalaztuk, tudni akartuk, kapható-e idehaza bármi, ami jobb az olasz klasszikusnál?
Vágólapra másolva!

Mogyorós, nem mogyoró

Nincs könnyű helyzetben a szülő, akinek gyereke (vagy saját maga) függ a mogyorós krémektől. Igen, kell bele az a kis s betű, hiszen ezek nem mogyorókrémek, hanem különböző töménységű, növényi zsiradékkal kialakított kakaós masszák, amelyekbe több-kevesebb mogyorót kevernek.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az arány alapján nagyjából két kategóriára oszlik a mezőny. Az olcsó és jellemzően gagyi változatokban 2-3 százalék a mogyoró aránya, míg a drágábbakban 10 felett van. A gyártók különböző módon viszik bele a masszába a magot – van, amelyekbe finomra őrléssel jut, másokba paszta kerül. Utóbbi hivatalosan száz százalékban mogyoróból készül, csak már feldolgozott áru, vagyis hordókban, tartályokban jut el az üzembe.

A helyzet ugyanaz, mint minden élelmiszernél, meg kell nézni a címkét, elolvasni az összetevőket – tudják, pont az ilyen masszák azok, amelyek mocsárként képesek elnyelni az adalékanyagokat, hiszen elférnek az 5-6 százalék kakaópor, a sok emulgeálószer, a kevés mogyoró meg az aroma mellett. Jöhet a tégely, kezdődhet a töltés, huss, polcokra vele.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Cukor nincs, glükózszirup van

A boltokat körbejárva csupán egy olyat leltünk, amely gyümölcscukorral készült, a Schneekoppét, a többi teli van glükózzal, amit jellemző módon kukoricából állítanak elő, amely nem ritkán génkezelt. Nem is áltatunk senkit, hogy a mogyorós krémek az egészséges és tudatos táplálkozás alapját adnák – ennek ellenére népszerűek, így minket is hajtott a kíváncsiság, hogy melyik a legfinomabb.

A legjobbak

Tízfős tesztcsoportunk a Nutellát és a Tesco zöld címkés mogyorós krémét találta a legjobbnak, többen az utóbbit vélték a Nutellának vagy értékelték a legfinomabbnak, úgyhogy ár-érték arányban ott a pont. A Choco Nussa és a Nutoka is az élmezőnyben végzett, és nagyjából ezek azok, amelyeket érdemes megvenni.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A lista végén kirobbanthatatlanul a Spar Budget áll, félelmetesen rossz, nem volt vita az utolsó helyén. Úgy tűnik, hogy a nagy kiszerelésű, alacsony mogyorótartalmú, vacak minőségű olajjal összepancsolt krémek a legrosszabbak – ha ezeket kerüljük, nem történhet baj.

Azoknak, akik tényleg valami finomat szeretnének, léteznek házi praktikák is – a mi receptünket itt találják.

Lapozzanak, mindről elmondjuk a véleményünket.