Megtaláltuk az ehetetlen rozskenyeret

rozskenyér
Vágólapra másolva!
Finom, tartós és egészséges – elvileg. A rozskenyér, ha jó minőségű, nagyon szerethető, de ha nem, akkor ehetetlen. Mindkét félében volt részünk.
Vágólapra másolva!

Miután annyit írtunk már az újhullámos pékségek csodás választékáról, és kísérletezgettünk saját kenyerekkel, úgy döntöttünk, itt az ideje az országosan elérhető áruházi opciók felmérésének is. Tekintettel rá, hogy a kínálat nagyobb részét tapasztalatból ismerjük,

voltak előítéleteink, amelyek egy részét kénytelenek voltunk szépen feladni.

Mielőtt belevágnánk az értékelésbe, tisztázzuk, mit is értünk rozskenyéren. A Magyar Élelmiszerkönyv legfrissebb meghatározása szerint rozskenyér az, ami 60 százalék rozslisztet és 40 százalék búzalisztet tartalmaz, míg a rozsos kenyérben a rozsliszt 30, a búza 70 százalékos arányban van jelen.

Az a szép buci kis testük Forrás: Origo

A jó rozskenyér messziről megismerszik sötét színéről és tömörségéről. A héja lehet enyhén ropogós, de puhább is, a bél és a héj is enyhén rágós. Sikértartalma alacsonyabb, tartóssága hosszabb, mint fehérebb társaié, ezért

érdemes belőle akár a drágábbat is megvásárolni, mert napok múlva is fogyasztható marad.

A rozsliszt kevesebb zsírt és szénhidrátot, viszont több ásványi anyagot tartalmaz, mint a búza, ezért is szeretik ajánlani a dietetikusok. Rosttartalma is magasabb, így hosszabb a felszívódási ideje, jobban telít. Pozitív hatással van a bélműködésre, csökkentheti a koleszterinszintet és sokkal vékonyabbra, szebben szeletelhető, mint a fehér, így jóval kisebb kenyértartalmú szendvicseket lehet belőle készíteni.

Mit sütsz, kis pék?

A rendes kenyér, újhullámos vagy sem, lehetőleg nem tartalmaz mást, csak lisztet, vizet, sót és élesztőt. Vagy

még jobb lenne a kovász, de arra ipari körülmények között esélyünk sincs.

Sajnálatos módon számos gyártó nem érzi kötelességének, hogy megossza a kenyér összetételét a vásárlókkal, és megértjük őket, mi sem dicsekednénk szívesen azzal a sok fura dologgal, amit némelyikük belesüt.

A kilenc kóstolt rozskenyérnél címkén

összesen három gyártó vállalta be az alapanyagok felsorolását,

zacskón kettő, de erre az esetre amúgy is más elvárások vonatkoznak. Kettőnél megtaláltuk az interneten az összetevők listáját, a többieknél semmi információnk nincs.

Elég nagy eltérések vannak színben Forrás: Origo

Nem csak pesti műhelyekből

Igyekeztünk az országosan elérhető hálózatokra koncentrálni, és bár elvileg rengeteg pékség van itthon, azért ezekhez a nagy márkákhoz nem sokan tudnak bejutni a termékeikkel. Különös tekintettel rá, hogy a cégek előszeretettel árulnak sajátmárkás kenyeret és péksüteményt, ami persze az esetek nagy részében nem feltétlenül jelent saját pékséget. A mai napig emlékszünk rá, amikor a Spar leszűkítette a beszállítói körét a témában, sokáig gyászoltunk.

Tesztcsapatunk elsősorban olyan emberekből állt, akik számára fontos a kenyér, rendszeresen esznek rozskenyeret, ismerik a piaci kínálatot, és maguk is sütöttek már sokszor. Azért hozzánk csapódott néhány olyan arc is, akik csak a buli kedvéért jöttek, és a legtöbb kenyérre csak a szájukat húzták, de ők is hasznosak voltak, jó kontrollcsoportot jelentettek.

Összességében nem értek minket hatalmas meglepetések, a legjobb áruházi rozskenyér gyártójában nem csalódtunk.

Olvasson tovább, most megtudhatja, melyik márkát keresse, ha megbízható minőségre vágyik.

Jó kenyér diós rozskenyér, 500 g, 499 Ft, 998 Ft/kg

származási hely: Spar

A kedvencünk Forrás: Origo

Nagy valószínűséggel ez a nagyüzemi rozskenyerek Ferrarija, az összetételéből is látszik, hogy csak minőségi alapanyagokból készül. Ennek ellenére akadt olyan tesztelőnk, aki szerint „túl van tolva", de a csapat nagy része (főleg, akik eleve szeretik a rozskenyeret), egyértelműen ezt hozta ki a legjobbnak.

Csak ami kell Forrás: Origo

A héja picit ropogós, az alsó része is finom, a diótól egészen különleges az íze. Napokig jól fogyasztható, nagyon szépen szeletelhető. Egyetlen hátránya az ára, és hogy nem mindenhol kapható.

összetétel: víz, teljes kiőrlésű rozsliszt, rozsliszt, búzaliszt, dió, tengeri só, élesztő

Jó kenyér rozskenyér, 500 g, 259 Ft, 518 Ft/kg

származási hely: Spar

Színre, formára is jóképű Forrás: Origo

Ha van valami, amit elég jól ismerünk, az a Jó kenyér rozskenyere, legalábbis elvileg. Tesztcsapatunk majdnem minden tagja rendszeresen vásárolja, az egyik legjobbnak tartottuk eddig, de aztán az összehasonlításban akadtak kihívói.

Korrekt minőség, jóféle savanykás ízzel, nem ad túl intenzív élményt, de megbízhatóan hozza az elvárt szintet.

A címkéje informatív, legalábbis általában, mi kifogtunk egy olyat, ami belesült a héjba, úgyhogy mehettünk vissza a boltba. De minden kenyerük összetétele olvasható a cég honlapján is.

Forrás: Origo

A héja frissen sem ropogós, egyenletes sütésű. Nagyon jól öregszik, megfelelően tárolva még három nappal a vásárlás után is élvezhető. A Príma Pék burgonyás rozscipója azért kicsit megszorongatta, de minden szempontot figyelembe véve még mindig ez áll a dobogó tetején.

összetétel: víz, liszt(RL125),liszt (BL112),teljes kiőrlésű rozsliszt, só, élesztő

Príma Pék burgonyás rozscipó, 500 g, 359 Ft, 718 Ft/kg

származási hely: Spar

A teszt legnagyobb meglepetése Forrás: Origo

Ez volt az a kenyér, aminél a hozzáértő tesztelők mindegyike felvonta a szemöldökét. Mert ránézésre ugyan nem annyira csinos, mint a Jó kenyér termékei, de beltartalmában hasonló minőséget produkált. Finom,

a felső héj tekintetében a legropogósabb díjat elviheti,

a belseje jó nedves a krumplitól, mindenki szerette. A tesztelt darabnak az alsó héja égett volt, azt nem komáltuk, mi ugyanis azt is szeretjük megenni.

Ebből nem sok minden derül ki Forrás: Origo

Ahogy az a képen is látszik, a címke meglehetősen szűkszavú, de a kóstolás során tapasztalt pozitívumok nem voltak alaptalanok, a gyártó honlapjáról kiderült, hogy nagyon puritán a lista. Picit talán kevésbé tartós, de egy-két napig így is remek volt.

összetétel: rozsliszt, ivóvíz, búzaliszt, burgonya, élesztő, étkezési só

Aldi rozskenyér, 500 g, 199 Ft, 398 Ft/kg

származási hely: Aldi

Forrás: Origo

A Jó kenyér mellett ezzel a kenyérrel volt a legtöbb tapasztalatunk. Jó német céghez méltón többféle saját márkás rozskenyeret is tartanak, és a legolcsóbb változat is a középmezőny vezető tagja.

Forrás: Origo

Kevésbé savanykás az íze, picit szárazabb is, de azért jól csúszik. Korrekt darab, jól eláll, és igen tartós. Sajnos az összetevői közé becsúszott néhány adalékanyag, de azért nem drámai a helyzet.

összetétel: rozsliszt (65%), víz, búzaliszt, ipari kovász, élesztő, só, sütőipari adalék

Tesco bajor rozsos kenyér, 500 g, 179 Ft, 358 Ft/kg

származási hely: Tesco Express

Kicsit túl élesztős Forrás: Origo

A Tescótól nem vártunk sokat kenyér témában, a péksüteményeikkel szerzett tapasztalataink alapján inkább eszünk kétszersültet.

A saját márkás rozsos kenyerük azonban kifejezetten kellemes meglepetést jelentett.

Sajnos az összetételéről és az eltarthatóságáról semmilyen címke nem tájékoztat a terméken, de a kóstolás alapján egyértelmű volt, hogy minimum rendesen betartják a 30 százalékos rozsliszt elvárást, talán még túl is teljesítik. A cég honlapján talált összetevőlistáról sem tudnánk megmondani, akkor pontosan mennyi is a rozsliszt aránya, de ettől függetlenül nem vészes a helyzet.

Semmilyen címke nem volt rajta Forrás: Origo

Tesztelőink véleménye szerint kicsit sületlen, meglehetősen élesztős az íze, viszont ropogós a héja, ami jó pont. A rozskenyérért nem rajongók számára jó megoldást jelenthet, gyerekeknek is könnyen eladható.

A minőségromlás másnap még nem jelentős, persze a héj ropogóssága eltűnik.

Pirítósnak, melegszendvicsnek, bundás kenyérnek kiváló még két nap múltán is, kipróbáltuk.

összetétel: ivóvíz, bajor rozsos keverék /(keveréken belül: rozsliszt 76%), búzaliszt, étkezési só, vitális búzaglutén, pörkölt őrölt rozs, emulgeálószer (E471), savanyúságot szabályozó anyagok (E263, E262II), fűszerek, sűrítőanyag (E412), lisztkezelőszerek (E300, enzimek), búzaliszt, sütőélesztő

Lidl rozsos kenyér, 500 g, 169 Ft, 338 Ft/kg

származási hely: Lidl

Halvány minden szempontból Forrás: Origo

Mivel a Lidlnek van néhány kenyere, amit nagyon szeretünk (például a ciabattájukat és a korpásat is),

nagy reményekkel vadásztunk le egy rozsosat is, de csalódnunk kellett.

Ránézésre ugyan csinoska volt, enyhén ropogós héjjal, de ahogy belevágtunk, egyből kiderült, hogy morzsálódik, túl élesztős.

Forrás: Origo

A rozstartalma minimális, sajnos címke nélkül legfeljebb elhihetjük, hogy megvan benne a 30 százaléknyi kötelező elem.

A fehérkenyeres klub tagjai számára lehetne egyfajta kompromisszum, de annyira jellegtelen, hogy az embernek nincs nagy kedve enni.

Másnap megint látszott a különbség, az állagromlás jelentősnek mondható, pirítás nélkül szinte élvezhetetlen volt.

összetétel: nincs adat

Chiamagos rozscipó, 500 g, 429 Ft, 858 Ft/kg

származási hely: Tesco Expressz

Forrás: Origo

Mivel a chiamag egyfajta hívószóvá vált, és a kis cipó igen csinosan üldögélt a polcon zacskós ruhájában, kíváncsiak lettünk rá. Kibontva is még mindig mutatós volt, de ahogy elkezdtük szeletelni, egyből kijött, hogy

nagyon morzsálódik, ami sose jelent jót.

Az íze jellegtelen volt, de legalább nem kellemetlen, a magoknak viszont örültünk rágás közben.

Forrás: Origo

Ha nincs más, elfogadható választás lehet, bár

azt sose fogjuk megérteni, miért kell egy kenyérbe guarliszt, pálmazsír és cukor.

Biztos azért került ennyibe, mert ilyen sok finomságot sütöttek bele. Elnézést az iróniáért.

összetétel: rozsliszt, chiamag, búzaliszt, guarliszt, pálmazsír, cukor, adalékanyagok, árpamaláta-kivonat, tejfehérje, kovász

Panino bajor rozskenyér, 500 g, 279 Ft, 558 Ft/kg

származási hely: Spar

Gyanúsan barna Forrás: Origo

Ránézésre micsoda csinos kis vekni, de már akkor gyanakodtunk, amikor levettük a polcról. Hiába volt ugyanis szép a színe és a formája, a rozskenyérre jellemző tömörség nagyon hiányzott belőle, valahogy olyan üres volt.

Felvágva aztán egy emberként kiáltottunk fel: malátás!

Rendes címke híján nem tudjuk biztosan, igazunk volt-e, de végül is mindegy. Mert maláta vagy nem maláta, száraz volt, az íze kesernyés, a héja kemény.

Inkább nem mondtak semmit Forrás: Origo

Csak azért nem ez a kenyér az utolsó, mert a CBA gyakorlatilag ehetetlen saját márkás terméke megmentette ettől a szégyentől. Önmagában sem olcsó, de ahhoz képest, milyen rossz, aztán végképp.

összetétel: nincs adat

CBA rozskenyér, 500 g, 239 Ft, 478 Ft/kg

származási hely: CBA

Ez nem fogyott el Forrás: Origo

Általában nem szeretjük az előre szeletelt és csomagolt kenyereket, azért ebben a műfajban is lehet jót alkotni, ez már számos alkalommal bizonyítást nyert. Persze nem most. Ez az a kenyér,

ami valószínűleg már frissen is vacak volt,

mintha fűrészporból sütötték volna, számunkra ehetetlennek bizonyult. Az összetétele ezek után már mindegy, de a lista alapján még csak nem is lenne szabad rozskenyérként eladni, hiszen a rozsliszt tartalma csak 39 százalék. Ha csak ilyet lehetne, inkább leszoknánk a kenyérevésről.

Bár ne tudnánk Forrás: Origo

A dráma az, hogy bár a CBA saját márkája alatt fut, a gyártó a Ceres, akikről tudjuk, hogy képesek normális minőségű termékeket is létrehozni. És még csak nem is olcsó.

összetétel: rozsliszt, ivóvíz, búzaliszt, élesztő, búzacsíra, só, búzaglutén, termikusan feltárt rozsliszt, búzafehérje, feltárt búzaliszt, növényi olaj, kovászmag, adalékanyagok, tartósítószer, fűszerkészítmény

Így jártunk

Bár két kenyeret végül ki kellett dobnunk, mert senki nem volt hajlandó megenni, találtunk egy újat, amit eddig nem ismertünk, és jó, valamint megnyugodhattunk, hogy a kedvenceinkkel kapcsolatban nem tévedtünk. Soha rosszabb tesztet.

A CBA közleménye

A CBA Kereskedelmi Kft. helyreigazítást kér a „Megtaláltuk az ehetetlen rozskenyeret" című írásukkal kapcsolatban. A cikk írója ugyanis valótlan dolgot állít azzal, hogy a CBA szeletelt rozskenyeréről az összetevők listája alapján azt írja, hogy azt még csak nem is lenne szabad rozskenyérként eladni.

A hatályban lévő Magyar Élelmiszerkönyv rozskenyér vonatkozásában azt írja elő, hogy a rozsliszt arányának a teljes lisztmennyiségre vonatkoztatva minimum 40%-nak kell lennie, esetünkben a felhasznált liszt 50%-a rozsliszt. A csomagolóanyagon az összetevők listájában a rozsliszt százaléka az előírásoknak maximálisan megfelelve 39%, ugyanis itt annak mennyisége 100g késztermékre vonatkoztatva szerepel, ahogy azt a jelölési rendelet előírja.
Szakmailag továbbá nem helytálló egy szeletelt hosszú ideig eltartható kenyeret, egy rövid minőség-megőrzési idővel rendelkező kenyérrel összehasonlítani.
A termék érzékszervi bírálata fogyasztói szempontból szubjektív dolog, természetesen saját márkás termékeinknél független laboratóriummal ellenőriztetjük ezen tulajdonságokat is, melyek során a termék maximálisan megfelelt a vonatkozó előírásoknak.