Nem váltak be a Google szivatós állásinterjúi

Vágólapra másolva!
A cég beismerte, hogy híresen nehéz, beugratós kérdései semmit sem érnek a munkaerő kiválasztásakor.
Vágólapra másolva!

A Google híres beugratós kérdéseiről, amelyeket a felvételi eljárások során tesznek fel. A cég egyik képviselője most elismerte; ezek a kérdések semmit sem érnek. A neten számos horrotörténet kering arról, milyen kérdésekkel sokkolták vagy éppen hozták kellemetlen helyzetbe a jelentkezőket a Google HR-esei. A lehetetlen feladványokhoz sok honlap még megoldásokat is kínál, amelyek segíthetnek jobb színben feltűnni egy felvételi eljárás során.

Hány éves a kapitány?

A kérdésekről sokáig úgy nyilatkozott a cég, hogy azokra a jelentkezők kreativitásának, helyzetfelismerő képességének felméréséhez van szükség, a Google mintájára számos más cég is hasonló kérdéseket tesz fel, annak ellenére, hogy hasznuk vitatott. Míg a felvételizők többsége zavarba jön a kérdésekre, némelyiküket kifejezetten frusztrálják az olykor jó megoldással nem is rendelkező feladványok.

A Google-nél eddig úgy gondolták, sokat elmond a jelentkezőkről az, hogy hogyan reagálnak egy-egy kérdésre, de a cég HR vezetője a New York Times-nak adott interjújában felesleges időpocsékolásnak minősítette azokat. A szakember szerint a kérdésekkel semmi sem derül ki a felvételizőről, csupán arra jók, hogy a felvételiztető nyeregben érezhesse magát az interjú során. A cég ezért a jövőben a trükkös kérdések helyett új módszereket próbál ki, mint az olyan kérdések, amelyek a felvételiző viselkedésére irányulnak. Emellett a cég igyekszik egységesíteni felvételi gyakorlatát, hogy ezzel is egyszerűbbé és gyorsabbá tehesse a felvételi folyamatot.