Félkezes billentyűzet CAD-szoftverekhez

Vágólapra másolva!
A Comdexen bemutatott FrogPad billentyűzet csupán 20 gombbal rendelkezik, így akár fél kézzel is lehet gépelni vele, ami többek között CAD-szoftverek használóinak munkáját könnyítheti meg.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]A Las Vegas-i technológiai szakkiállításon kisméretű billentyűzetet mutatott be az amerikai FrogPad cég. A kompakt keyboard mindössze 12 centiméter hosszú és körülbelül 7 centiméter széles, azaz körülbelül akkora, mint egy átlagos kézi számítógép. Míg egy hagyományos tasztatúra átlagosan 128 billentyűvel rendelkezik, a FrogPad keyboardon mindössze 20 gomb található, melyek közül 15 szolgál karakterek bevitelére.

Természetesen a 15 betűgombbal ily módon csak az angol abécé egy részét lehetséges lefedni, bár tervezők szándékosan az angol nyelvű szövegek bevitelekor leggyakrabban használt betűket helyezték el rajtuk. A fennmaradó betűket és egyéb karaktereket a periféria alján lévő Shift gomb lenyomása után lehet elérni szintén az előbb említett 15 gombon keresztül. A Number feliratú billentyű lenyomását követően ezzel szemben számok bevitele válik lehetővé, a Symbol gomb pedig speciális karakterek és írásjelek begépelését biztosítja.

Strapabíró gumibillentyűzet/techbazis/multimedia/20030305strapabiro.html

A FrogPad billentyűzet jelenleg hagyományos, vezetékes, USB portra illeszthető változatban kapható, azonban a jövő év elején a Bluetooth vezeték nélküli adatátviteli szabványt támogató változata is kapható lesz. A fejlesztést végző cég közlése szerint kísérleteik szerint 10 órányi gyakorlás után egy felhasználó akár percenként 40 szót is be tud gépelni a szokatlan formájú billentyűzettel. A FrogPad keyboarddal egyébként főként számítógépes tervezőprogramok (CAD) felhasználóit kívánják megcélozni. A félkezes billentyűzetet használva ugyanis a felhasználóknak nem kell szövegbevitel alatt sem levenniük a kezüket az egérről.