Még nagyobb kapacitású videolemez

1999.09.13. 12:00
A japán NEC Corp. és a francia Thomson SA együtt fog piacra vinni Európában egy újfajta, nagyteljesítményű, digitális lemezes képrögzítő és -lejátszó berendezést.

A rövidesen várható megállapodás keretében a NEC ellátja a francia háztartási elektronikai óriáscéget az új, optikai lemezes, digitális videorekorderével. A készüléket a NEC fogja gyártani az európai piacra, ám a Thomson neve alatt - írta vasárnap a Jomiuri Simbun című japán lap.

A két cég abban is megállapodott, hogy a továbbiakban közösen fejlesztenek újabb modelleket a sokat ígérő digitális videopiacra.

A berendezés érdekessége, hogy az NEC saját fejlesztésű Multimedia Video DISC rendszerét használja. Ebben a formátumban egy optikai lemez memóriakapacitása kétszer akkora, mint egy DVD-RAM-é - tette hozzá a Kyodo hírügynökség. Szakértők szerint ez az első, kereskedelmi forgalmazásra alkalmas optikai lemezes készülék a világon.

A NEC nemrég dolgozta ki az újfajta optikai lemezes képrögzítőt, és szeptember 21-én lép piacra vele. A Thomson ezzel szemben csak a jövő év elején dobja piacra Európában az új képmagnót.