A Palm VII-es készülékek tulajdonosai mostantól kereshetnek az Encyclopeadia Britannica mintegy 44 millió szócikke között, megadva tartózkodási helyüket, ismertetőket és leírásokat olvashatnak a közelükben található műemlékekről és nevezetességekről, továbbá könnyedén elintézhetik pénzügyeiket néhány kattintással.

Britannica Traveler
A Britannica bemutatta új, Palm VII-esre írt alkalmazását, amellyel a felhasználók - függetlenül attól hol vannak, és mit csinálnak éppen - kereshetnek a harminckét kötetes enciklopédiában, ugyanis a Palm VII-esek vezeték nélküli adatkapcsolaton keresztül érik el az internetet.

A kiadóvállalat, látva a vezetéknélküli világ robbanásszerű fejlődését, többet is kínál új ügyfeleinek: a Britannica Traveler ugyanis, a Palm tulajdonos tartózkodási helyének ismeretében kigyűjti a környéken található emlékművekről, látványosságról szóló cikkeket, és afféle elektronikus útikalauzként segít használójának, hogy eligazodjon a számára ismeretlen országokban is.

Don Yannias, a kiadóvállalat vezetője úgy vélte új szolgáltatásaikkal a Britannica bárhova és bárkihez eljuthat. Az enciklopédiát kiadó chicagói székhelyű vállalat, akárcsak az internetes cégek többsége, látva, hogy a vezetéknélküli világ robbanásszerű fejlődésnek indult, részesedést kíván szerezni a még alakulóban lévő piacból.

A fejlődés gyorsaságát az International Data Corp elemzése is alátámasztja, amely szerint 2003-ra a vezetéknélküli eszközöket használó emberek száma az Egyesült Államok területén nyolcszorosára fog emelkedni. Az IDC erre az időre 62 millió felhasználóval számol, ami igen jelentős piacnövekedést jelent a jelenlegi szinthez képest.

A Britannica bejelentésével párhuzamos az Electronic Data Systems is új szolgáltatást indított: Palm VII-est használó ügyfelei banki tranzakciókat bonyolíthatnak a készülékek és az EDS szoftvere segítségével. A vállalat jelenleg mintegy 200 000 internetes ügyfelet szolgál ki, akik saját otthoni, vagy munkahelyi PC-jükről vehetik igénybe az elektronikus banki szolgáltatást.

A vezetéknélküli Palm hálózat lefedettségi térképe. Jelenleg az
Egyesült Államokban 260 nagyvárosban működik a szolgáltatás.
A cég európai honlapján a Palm VII-es nem szerepel.
A Palm VII-esekre fejlesztett banki szoftver azonban új lehetőségeket is nyit: az Electronic Data Systems tervezi, hogy hitelkártyaként használva a kéziszámítógépeket, segítségükkel egyszerűen és könnyedén lehet majd a jövőben fizetni. A vállalat ennek érdekében szövetséget kíván kötni több mint 200 amerikai hitelezéssel foglalkozó szervezettel és bankkal.

Mint már korábban beszámoltunk róla, a Microsoft nemrég megjelentette CE operációs rendszerének újabb változatát, és bemutatta a PocketPC elnevezésű eszközt, amely tudásában és szolgáltatásaiban nagyban hasonlít a Palmokhoz. Elemzők szerint azonban a Britannica és az Electronic Data Systems egymástól független bejelentése ismét előnyhöz juttathatja a Palm OS alapú eszközöket. Az EDS, bár partnere a Microsoftnak, egyelőre nem tervezi a vezetéknélküli banki szolgáltatást biztosító szoftver átdolgozását a WinCE 3-as változatára.

(AssociatedPress, ZDNN)

Ajánló:

Az Encyclopaedia Britannica honlapja, amely most már a vezetéknélküli eszközökről is elérhető