Az Intel bejelentette, hogy becseréli azokat az alaplapjait, amelyeket 820-as chipkészlettel szereltek, mivel a lapka túlságosan érzékeny a számítógép más hardveregységeiből áradó elektronikus zajra.

A hibát nem magában a chipkészletben, hanem a mellé telepített SDRAM és RDRAM memória modulokat együttesen kezelni képes egységben, az ún. "memory translator hub"-ban fedezték föl. Ennek az egységnek a feladata az, hogy a csak rambusz technológiát ismerő 820-as chipkészlet a világon jelenleg elterjedt SDRAM modulokkal is kompatibilis legyen.

A számítógép hardverelemei különféle mértékben bocsátanak ki elektronikus zajt. Azok a félvezetők, amelyek különösen érzékenyek, információval bíró jelnek vélik a mechanikus egységekből (pl. merevlemez, CD-ROM) áradó "lármát". Ez pedig legtöbbszőr a számítógép látványos lefagyásaként, jobb esetben védelmi hibaként jelentkezik, és sok esetben adatvesztéssel járhat.

A hibát már 1999 novemberében észlelték szakemberek, az Intel becslése szerint azóta a számítógépgyártók mindössze 1 millió 820-as chipkészlettel szerelt alaplapot adtak el a vásárlóknak. Az Intel mérnökei az elmúlt hónapokban azon fáradoztak, hogy valamiféle megoldást keressenek a hibára, azonban rá kellett jönniük, hogy sajnos semmit sem tehetnek, ezt a hardveres hibát nem lehet orvosolni, csak az alaplap cserélésével.

A gyártósorról lekerülő módosított 820-as chipkészletek már kellően ellenállóak, így azok kifogástalanul működnek.

(ZDNN)

Ajánló: