Pentiumok 1,13 GHz-en

Az Intel bemutatta legújabb Pentium III-as processzorát, amelynek belső órajele 1,13 GHz. Ezzel a lépéssel az félvezetőgyártó ismét átvette a sebesség-versenyben az első helyet, amelyet eddig az AMD tartott 1,1 GHz-es csúcsával.

A múlt év nyarán kezdődött verseny mindkét gyártót arra sarkallta, hogy a másiknál előbb dobja piacra 1 GHz-es processzorát. A processzorháborút az AMD nyerte meg, amikor napokkal megelőzve az Intelt, korlátozott mennyiségben forgalomba hozta a PC-világ első 1 GHz-es chipjét.

Az AMD tervei szerint augusztus végén kezdi majd meg a korábban bemutatott 1,1 GHz-es Athlonok eladását.

Az Intel által minap bemutatott 1,13 GHz-es processzor ára nagy tételben várhatóan 990 dollár lesz. A vállalat hónapok óta küzd gyártási nehézségekkel, ezért az új Pentium III-asokból kevés példány kerül értékesítésre.

Az Intel további tervei között szerepel az 1,4 GHz-es Pentium 4-es processzorok bemutatása, amelyre várhatóan még idén sor kerül. Az AMD Athlon családját viszi tovább, jelenleg a népszerű processzorok hordozható változatain dolgozik.

A processzorok világában a belső órajel a teljesítmény mérésének egyik, talán legmegtévesztőbb módszere. A lapkák teljesítményét ugyanis több összetevő határozza meg, amelynek egyik eleme csupán az, hányat üt egy másodperc alatt a lapkába "épített" óra.

A PC-k körében, elsősorban a vásárlók figyelmének felkeltése érdekében terjesztették el a gyártók ezt a mérőszámot, emellett több tucat más módszer létezik a processzorok tényleges számítási teljesítményének meghatározására.

(AssociatedPress)

Ajánló: