A német tikosszolgálat arra kérte a Napster rendszerének megújításán dolgozó Bertelsmann médiaóriást, hogy akadályozza meg extrém jobboldali zenék terjesztését a fájlcserélő hálózaton.

Andreas Schmidt, a Bertelsmann elektronikus kereskedelmi csoportjának vezetője, aki a Napster-Bertelsmann szövetségért is felelős, elítélte az ilyen jellegű zenék cseréjét, ugyanakkor azt mondta, cége nem tudja megakadályozni ezt a folyamatot.

Indoklása szerint a Napster nem tárolja egy központi helyen a cserélhető zenéket, az egyes számok a rendszerre csatlakozó emberek saját számítógépein vannak. Schmidt szerint ebből a szempontból a fájlcserélő hálózat leginkább a postához hasonlítható. Hozzátette: a Bertelsmann stratégiai partnere a Napsternek, de nem tulajdonosa, már csak ezért sem tud eleget tenni a kérésnek.

Frank Sarfeld, a Bertelsmann szóvivője szerint egyetlen módon lehetne megközelíteni ez a problémát: azzal a jogos indokkal kizárni az ilyen jellegű zenét cserélőket, hogy megsértették a Napster szabályait. De ekkor még mindig fennáll annak a problémája, hogy vajon hogyan lehetne azonosítani a "problémás" felhasználókat, hiszen mindenki névtelen maradhat, ha akar.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Bertelsmann médiaóriás előfizetői rendszert dolgoz ki a jelenleg ingyenes Napster számára, és ezt követően a fájlcserélő hálózat rendelkezésére bocsátja teljes zenei kínálatát, digitális formában.

(ZDNN)

Ajánló: