A norvég Opera Software bejelentette, hogy féléves szerződést kötött az IBM-mel. A megegyezés értelmében a cég fogja szállítani a jövőben a számítógépgyártó internetes alkalmazásaihoz a böngészőprogramot.

Ezzel az Opera a Microsoft Internet Explorer és az AOL által fejlesztett Netscape valódi vetélytársaként jelenik meg a piacon. A cég tavaly tette meg az első komolyabb lépést annak érdekében, hogy felzárkózhasson az óriásvállalatokhoz, közzétette ugyanis böngészőjének ingyenes, hirdetésekkel tűzdelt változatát.

Naponta átlagosan 25 ezren töltötték le a szoftver szabadon terjeszthető változatát - állítja a vállalat. A reklámból befolyó bevételeket az Opera Soft. a regisztrációs díjakkal toldotta meg: az internetezőknek ugyanis 39 dollárért megadták a hirdetési felületek felszámolásának lehetőségét.

A vállalat ezt követően elhatározta, hogy megveti lábát a formálódó vezeték nélküli piacon. Idén januárban hozta forgalomba böngészőjének EPOC operációs rendszerére írt változatát. (Az utóbbi szoftver a Symbian konzorcium által tervezett hordozható kézi számítógépeket működteti.)

Az 1994-ben alakult norvég cég saját állítása szerint a leggyorsabb böngészőt kínálja az internetezőknek, akik azt követően töltik le az Operát, hogy a konkurens cégek termékeit már kipróbálták.

Az Opera Linux-változatával a vásárlók az IBM NetVista gépén, valamint a Kék Óriás további, internetezésre alkalmas céleszközeiben találkozhatnak, amelyeket még nem ismerhet a közvélemény.

(c|net)

Ajánló: